BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сатирикът Румен Белчев взе наградата „Райко Алексиев”

Писателят Румен Белчев е носителят на Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев” на Община Пазарджик. Наградата бе връчена на официална церемония в ХГ „Станислав Доспевски” от кмета на общината г-н Тодор Попов.
Румен Белчев е роден на 12 февруари 1953 г. в Бургас. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. В „Стършел” работи от 1978 г. Автор е на книгите „Кучета без село” (заедно със Сергей Трайков), „Часът на музите”, „Буре бира”, „Чрез светло пиво – към светло бъдеще”, „Топ идиот”, „Сатириците“. Идеолог и създател на Бирената партия в България. От 1993 г. – управител на „Стършел” ООД.
За участие в съпътстващия конкурс за автори от пазарджишка област бяха наградени Гергана Бенева, Владимир Симонов, Александър Йотов, Иван Върбанов, Тодор Каракашев, Михаил Тодоров и художникът Славчо Славчев.

Младен Влашки: Мотиви за моя избор измежду номинираните за националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“ през 2020г.
Райко Алексиев е изключителна фигура в българската културна история не само с таланта си, но и с комплексността на своите занимания, насочени като цяло в отстояването на една категорична гражданска позиция в полза на разума и на българския народ.
Румен Белчев е не само журналист, фейлетонист, сатирик и автор на книги. На неговите усилия като редактор и издател се дължи в голяма степен и дългогодишният живот на вестник „Стръшел“, който се е превърнал в един вид обществена институция. Също както „Щурец“-ът на Райко Алексиев.
Рубриката на Румен Белчев „РазПЕЧАТосване“ е сериозен и траен коректив за българските граждани в общуването им с печатните медии. В един модерен свят, осветляването на масово манипулиращата глупост, която води до разрастване на глупостта до преобладаващо естество за обществото, е не само трудна и неблагодарна задача, която изисква много кураж, но и сериозна обществено отговорна позиция. Точно както Райко Алексиев осмива онова, което „е вредно за народа“.
Румен Белчев е не само оперативен сатирик, но и продължител и представител у нас на една голяма традиция в европейската литература, която тръгва от Средновековието – литературата за глупостта. Книгата му „Топ идиот“ (1998) е специфичен български прочит по темата, свързан с новите времена у нас след 1989. Практика, която се родее с книги като „Хорски уста“ (1937) и „Клюката“ (1935) на Райко Алексиев.
Това са поне три мотива ( а бих могъл да приведа и повече) за моята преценка, която откроява фигурата на Румен Белчев от всички номинирани, достойни в качествата си, кандидати като автор с гражданска позиция и практика най-съзвучна с дейността и духа на Райко Алексиев.
Младен Влашки, литературен критк, член на комисията

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!