BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прогноза за времето през април – ще има ли изненади?

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 8° и 14°, а за планините – от минус 5° до 3°.

Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 2° и 3°, а най-високите – между 27° и 32°. Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 75 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

Април ще започне с топло и предимно слънчево време, на места в страната максималните температури ще достигнат 30°. На 2 април през страната ще премине студен фронт, от запад на изток на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има вероятност за градушки; температурите ще се понижат с 4-5°, но ще се задържат по-високи от обичайните.

В средата на първото десетдневние въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, очакват се и градушки. През последните дни от първото десетдневие температурите отново ще се повишат. Ще бъде предимно слънчево, на места в равнините и котловините с краткотрайна мъгла.

В началото на второто десетдневие ще бъде сравнително топло. През периода 11-15 април се очаква на много места в страната да има валежи. Температурите ще се понижат и ще се доближат до обичайните за средната на април. През втората половина от десетдневието се очаква да бъде предимно слънчево. Дневните температури ще се повишат, но сутрешните ще бъдат ниски и на места в равнините и котловините ще има условия за слана.

През третото десетдневие температурите ще бъдат около и над нормата, а валежите около нормата. Вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове, по които ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, градушки и относително понижение на температурите има около 22-и, 26-и и в края на месеца.

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!