BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Родители: Аз не съм от Системата ни убива

Аз не съм от Системата ни убива! Родители на деца с увреждания с се разграничават от онези майки, които злоупотребиха със състоянието на своите деца за политически цели.
Ето какво бе изнесено като данни на пресконференция в Министерство на труда и социалната политика вчера:
Правителствата на Борисов увеличиха близо 4 пъти финансирането на политиките за хора с увреждания. Само за последните 2 години средствата за тях се повишиха двойно. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг с организации на хората с увреждания по повод вчерашния протест на инициативата „Системата ни убива“.

Тя посочи, че през 2009 г. средствата са били 245 млн. лв., през 2018 г. – 458 млн., а през 2020 г. вече надхвърлят 921 млн. лв. Министър Сачева подчерта, че общите разходи за пенсии за инвалидност, лична помощ, винетки, финансова подкрепа и целеви помощи по Закона за хората с увреждания за 2020 г. възлизат на над 2,926 млрд. лв. В тази сума не влизат разходите за помощи за отопление, патронажна грижа, топъл обяд, хранителни пакети, социални услуги.

„Само преди няколко дни одобрихме 122 млн. лв. за допълнителни разходи за лични асистенти и увеличихме стандарта за социални услуги с 21%“, посочи министър Сачева. Разходите за пенсии са над 2 млрд. лв. Родителите на 26 012 деца с увреждания получават месечна помощ, като изплатената сума е над 83 млн. лв. Месечната финансова подкрепа по Закона за хора с увреждания достига до 660 544 лица и струва 229 млн. лв. само за първото шестмесечие. През изминалите две години бяха приети три нови закона – Закона за социалните услуги, Закона за личната помощ и сериозни промени в Закона за хората с увреждания, каза Сачева.

„Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда. Хората с увреждания имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи, политики, програми и мерки, които ние разработваме с тях. Вера Иванова от „Системата ни убива“ е член на работните групи на МТСП за изработка на политиките. Като такава тя получава информация, справки и има възможност да участва в активен диалог. Сами преценете дали да наричате това, което се случва навън, протест на майки на деца с увреждания. Това са политически провокации и тежка злоупотреба. Призоваваме към повече разум, спазване на закона. Не системата, а омразата убива“, посочи министър Сачева.

В брифинга участваха представители на Съюз на слепите, Съюз на глухите, Асоциацията на родители на деца с епилепсия, Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт и сдружение „Аутизъм днес“. Те изразиха притесненията си, че за пореден път каузата им се използва за противопоставяне между хора с увреждания.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!