BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИОСВ- Пазарджик: Вносният боклук край Варвара е безопасен, всичко е по правилата

РИОСВ- Пазарджик: Вносният боклук край Варвара е безопасен, всичко е по правилата
„Във връзка с публикации в социалните мрежи, лощадката за съхраняване на отпадъци от хартия и картон в с. Варвара, община Септември отговаря на изискванията на Закона за управление на отпадъците“, пише в специално прессъобщение на екоинспекцията в Пазарджик, изпратено до медиите. „Има издадено решение от директора на РИОСВ-Пазарджик за извършване на дейности по съхраняване на неопасни отпадъци от хартия и картон за площадката и тя отговаря на изискванията на закона за управление на отпадъците за извършване на тази дейност“, информират от екоинспекцията.  

Площадката отстои на разстояние от асфалтиран път, оградена е, охраняема е и с видеонаблюдение, пожарообезопасена е. Отпадъците са собственост на „Екобулхарт“ЕООД и са внос от чужбина. Приети са от дружеството въз основа на документи, изискващи се по реда на Регламент (EО) № 1013/2006 на Европейския парламент, относно превози на отпадъци и разрешение от МОСВ – нотификация. На площадката се извършва само съхранение на балирани неопасни отпадъци от хартия и картон, които са предназначени за рециклиране в инсталация в с. Главиница, община Пазарджик.

 

Тонове с отпадъци са складирани край пазарджишкото село Варвара, което е известно с минералните си басейни, са притеснени, предава bTV. Започнали да се трупат още в края на лятото. Отпадъкът е внос от Германия. И се използва в инсталацията за преработка на хартия в съседното село Главиница. Оттам обясняват, че се запасяват допълнително суровина, тъй като в момента цената е ниска и допълват, че не я горят, а я използват в иновативно производство за хартия от отпадъци. Пластмасата също се преработва, от нея се произвеждат други продукти”, заяви по bTV Пламен Байков, управител на инсталация за преработка на хартия.

Екоинспекцията в Пазарджик е проверила откритата площадка, както и самата инсталация и становището е, че няма опастност за хората и минералните извори. Извършват се и редовни проверки в инсталацията в Главиница. Не са открити отклонения от работата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!