BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пазарджишката гимназия „Аксаков“ е сред 20-те сертифицирани училища в страната, избрани за допълнителен модул на програмата „Училище посланик на ЕП“

Пазарджишката гимназия „Аксаков“ е сред 20-те сертифицирани училища в страната, избрани за допълнителен модул на програмата „Училище посланик на ЕП“
Нов стимул за сертифицирани училища посланици на Европейския парламент дава през настоящата учебна година Бюрото на Европейския парламент в България на 20 от сертифицираните училища посланици в Програмата „Училище посланик“. След внимателен преглед на над 50 кандидатури и въз основа на предложените в тях инициативи, Бюрото на ЕП в България избра 20 училища посланици за участие в допълнителния модул. Очаквано сред тях е и пазарджишката гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“.
Аксаковци са кандидатствали с три инициативи пред Бюрото на Европейския парламент в България, които ще реализират в периода ноември-май, като най – мащабната инициатива ще бъде „Фамиатлон“ под надслова „Споделяме Европа с Вас“. През април те ще организират отново Националната си конференция за училища посланици, но този път темата ще бъде „Европа на зелените градове“, в унисон с европейската година на зелените градове 2020.

Традиционно програмата в пазарджишката гимназия ще започне с ученически избори за младши посланици, които ще се проведат до края на месец ноември.

Оценката на инициативите и подборът на 20-те училища са направени от представители на Бюрото на ЕП, вземайки под внимание очакваните резултати, обхват, ангажираност на учениците и качество на предложените инициативи. Изборът е окончателен и не подлежи на обжалване.

В края на месец май 2020 г., всяко от 20-те училища ще гласува за най-добрата инициатива (без право да гласува за себе си), а училището с най-висок резултат ще има възможността отново да изпрати своя група до Страсбург в рамките на програма „Евроскола“ на ЕП.

     

Програмата за училища посланици на ЕП е най-мащабната платформа по рода си, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС, като им предоставя активни знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент. Инициативата се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

През учебната 2019/2020 година Програмата за училища посланици на Европейския парламент ще се изпълнява за четвърта поредна година и вече ще обхваща 100 български училища. Благодарение на нея през изминалите 3 години повече от 100 ученици имаха шанса да се докоснат до Европейския парламент в Страсбург и да се превърнат в евродепутати за ден, а десетки български преподаватели получиха нови знания за ЕС и завързаха международни контакти след участието си в международни учителски семинари.

На 26 октомври 2018 година учениците от ПГ „Иван С. Аксаков“ посетиха Европейския парламент, след като спечелиха наградата на Бюрото в България.

https://www.europarl.europa.eu/bulgaria/bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!