BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областният управител Стефан Мирев и енергийният министър посетиха най-големия и сложен хидроенергиен комплекс в България

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и областният управител на Пазарджик Стефан Мирев посетиха хидроенергийния комплекс Белмекен-Сестримо-Момина клисура.
ВЕЦ „Момина клисура“ е третото стъпало на каскадата на най-големият и сложен хидроенергиен комплекс в България – Белмекен – Сестримо и седмата най-голяма производствена мощност на НЕК ЕАД – 120 MW, със средногодишно производство от 136 GWh. Съоръжението е въведено в експлоатация през 1974 г. и през 2020 година делът на каскадата в общото производство на НЕК на електроенергия е 23%.
В момента се извършва рехабилитацията на каскада „Белмекен – Сестримо – Момина клисура” се финансира с безвъзмездни средства от „Международен фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ Козлодуй“ (KIDSF), администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие. Стойността на проекта е близо 20 млн. евро, 58% от които грантово финансиране и 42% средства на НЕК ЕАД.
Проектът има за цел да увеличи експлоатационната надеждност и да подобри възможностите и бързодействието на централите при участие в първичното и вторично регулиране на честотата на мрежата и захранването на коридори за аварийно възстановяване на енергийната система, чрез подмяна на морално остаряло и амортизирано оборудване.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!