BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ново замърсяване на река Марица констатира РИОСВ – Пазарджик

Ново замърсяване на река Марица констатира РИОСВ - Пазарджик
РИОСВ – Пазарджик, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив (БДИБР) и Регионална лаборатория – Пазарджик към ИАОС са констатирали ново замърсяване на река Марица, този път с нефтопродукти. Контролните органи на МОСВ са установили инцидентно изпускане на нефтопродукти от завод „Каучук“ АД в отпадъчните води на предприятието. Директорът незабавно е спрял производствения процес, с което е преустановено последващо замърсяване. Установена е производствена авария в цех „Транспортна лента” от спукана тръба на хидравлична преса и е преустановена дейността му, съобават от екоинспекцията.
Взети са проби от реките Пишманка и Марица за нефтопродукти и полициклични ароматни въглеводороди. Установен е филм от нефтопродукти по течението и на двете реки, както и при мостовете на Марица при село Огняново и Стамболийски. Втори екип от експерти от Регионална лаборатория – Пловдив извършва мониторинг на Марица в участъка от Пловдив до Стамболийски за установяване разпространението на замърсяването с нефтопродукти. След приключване на проверките БДИБР ще публикува допълнителна информация за резултатите.

„Каучук“ АД писмено уведоми РИОСВ-Пазарджик за причините и предприетите действия. Преди възобновяване на производствения процес, РИОСВ ще извърши контролно пробонабиране от отпадъчните води на предприятието.

Припомняме, че на 25 януари друго пазарджишко предприятие „Екоинвест“ отрови водите на реките Пишманка и Марица, като нивото на замърсяване бе 16 пъти над допустимото и остави тонове измряла риба.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!