BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 28 милиона евро в подкрепа на туроператорите

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 28 милиона евро (55 милиона лева) за подпомагане на туроператори, принудени да ограничат или преустановят дейността си поради ограничения в контекста на избухването на пандемията от коронавирус. Мярката е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Според мярката туроператорите имат право да получат 35 евро за всеки пътник, който е резервирал туристически пакет с тях, включващ полет в България. Допустимостта се ограничава до полети между 14 май и 31 декември 2020 г. Схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Мярката е достъпна за всички туроператори и превозвачи, независимо от държавата на регистрация, и за всички пътници, независимо от държавата на произход. Целта на мярката е да се стимулира входящият туризъм. Това ще улесни достъпа до финансиране и ще намали внезапния недостиг на ликвидност, пред който са изправени засегнатите дружества.

Комисията установи, че българската мярка отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално, подпомагането не надвишава 800 000 EUR на дружество и ще бъде предоставено не по-късно от 31 декември 2020 г.

Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!