BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Пазарджишко най-евтино охладено пилешко

В Пазарджишко най-евтино охладено пилешко
В Пазарджишка област е регистрирано най-евтино охладено пилешко месо в големите супермаркети спрямо предходната седмица. През периода 28 август – 4 септември 2019 г. пазарът на пилешко месо в страната като цяло е спокоен. Само при предлагането на дребно на охладено пиле в големите супермаркети е налице по-значителна промяна на средната цена за страната, в посока надолу, показва статистиката.

Например средната цена на едро на замразеното пиле за страната е 3,92 лв./кг. Това е с 0,5% по-ниска на седмична база. Предлагането на замразено пиле на тържищата е в ценовия диапазон от 3,25 лв./кг (Ямбол) до 4,31 лв./кг (Добрич). В четири от областите се отчита седмично понижение на стойностите от 0,8% до 20,4% (най-значително в Монтана). В други три продуктът поскъпва с между 2,4% и 15,7% (Пловдив), сочи статистиката на МЗХГ. В големите търговски вериги (ГТВ) замразеното пиле се търгува на цени от 4,39 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и Хасково) до 5,30 лв./кг (Разград). В областите Перник и София се наблюдава увеличение на цените с по 1,7%. Това води до незначително повишение на средната стойност за страната с 0,2%, до 4,81 лв./кг.

През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,89 лв./кг по-високи от тези на едро. Разликата е най-висока в Монтана (1,57 лв./кг). Предлагането на дребно на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) е в ценовия интервал от 4,55 лв./кг (Варна, Велико Търново и Габрово) до 5,25 лв./кг (Разград). Средната стойност за страната в ДТО се задържа на ниво от 4,88 лв./кг. Маржът между цените на замразеното пиле на едро и на дребно в по-малките търговски обекти е средно 0,96 лв./кг. Разликата в тази посока е най-висока в Монтана (1,45 лв./кг). Цените на замразеното пиле в по-малките магазини са с 1,5% над тези в големите търговски вериги.

Докато цените на едро на охладеното пиле варират от 3,85 лв./кг във Велико Търново до 5,27 лв./кг в Русе. Единствено в област Варна е налице ценово отклонение спрямо предходната седмица – повишение с 0,7%. То не се отразява на средната стойност за страната и тя остава 4,69 лв./кг. В големите супермаркети охладеното пиле се търгува в диапазона от 4,53 лв./кг (Варна) до 5,39 лв./кг (Кюстендил). В тринадесет от областите се наблюдава седмично понижение на ценовите стойности от 5,5% до 12,7%, най-чувствително във Видин, Враца, Монтана и Разград. Средната цена на дребно за страната на охладеното пиле в големите супермаркети се покачва с 4,7%, до 4,91 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на охладеното пиле в ГТВ за страната е с 0,22 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата достига до 1,24 лв./кг във Велико Търново и Търговище. В единадесет области продуктът се предлага с до 0,65 лв./кг (Русе) по-евтино в ГТВ отколкото на едро. В по-малките магазини цените на охладеното пиле се движат от 4,78 лв./кг в Русе до 5,35 лв./кг в Благоевград и Плевен, без седмични изменения по области. Средната стойност за страната остава 5,13 лв./кг. Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,44 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата остава най-висока във Велико Търново (1,45 лв./кг). В четири области продуктът се предлага с до 0,49 лв./кг (Русе) по-евтино в ДТО отколкото на едро. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките магазини е с 4,5% по-висока от тази в големите търговски вериги.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!