BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прасковите укрепват имунитета и защитават кожата

Прасковите съдържат и пребиотици, които хранят полезните бактерии в червата, свързани с противовъзпалителни действия, укрепването на имунитета и подобряването на настроението.

Една праскова ни дава около 15 % от необходимото дневно количество витамин С и около 10 % от витамин А.

Витамин А в прасковите помага за образуването на лигавицата в дихателните пътища, а по -твърдите мембрани образуват по-добри защитни бариери, твърди диетологът Синтия Сас.

Този плод съдържа и бета-каротин, който е важен за здравето на кожата, предпазва от слънцето и прави кожата сияйна.

Витамин С е необходим за производството на колаген, подобрява еластичността на кожата и предотвратява нейното отпускане. Прасковите също така хидратират добре тялото, защото повече от 85 % от пресните праскови са вода.

Лутеинът и зеаксантинът в прасковите помагат за защитата на ретината и лещата. Доказано е също, че намаляват риска от макулна дегенерация и катаракта – две често срещани очни заболявания.

Полифенолните антиоксиданти в прасковите инхибират растежа и разпространението на ракови клетки, особено рак на гърдата. Проучване сред жени е показало, че два плода се открояват като защитни – по-високата консумация на горски плодове и праскови е свързана с по-малък риск от развитие на рак на гърдата.

Синтия Сас добавя, че скорошни изследвания показват, че биоактивните съединения в прасковите имат противовъзпалителни и противозатлъстяващи свойства. Способността им да регулират нивата на кръвната захар и инсулина, както и съдържанието на фибри и вода, ги прави подходящ избор за поддържане на здравословно тегло.

Известно е, че антиоксидантите, открити в прасковите, се борят с оксидативния стрес, който по същество е дисбаланс между производството на свободни радикали, които увреждат клетките, и способността на организма да противодейства на вредното им въздействие. Това е от решаващо значение за здравето на мозъка, тъй като е известно, че оксидативният стрес е причинител на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Калият в прасковите (една праскова ни дава осем % от препоръчителния дневен прием на калий) помага за регулиране на кръвното налягане, действайки като естествен диуретик за премахване на излишния натрий и течности от тялото. Това облекчава натиска върху сърцето и артериите, а също така помага срещу подуване на корема, обяснява диетологът.

Експертът препоръчва да се ядат пресни праскови, както и да бъдат консумирани в смути в комбинация с овесени ядки. Прасковеният пай и компотът също са вкусен избор. /БГНЕС

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!