BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правителството прие промени за начина на финансиране на превоз на деца и ученици с автомобилен транспорт

Правителството прие промени за начина на финансиране на превоз за собствена сметка и специализиран превоз на деца и ученици с автомобилен транспорт, при условията на чл. 283, ал. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование.Във връзка с извънредното положение от месец март 2020 г. и продължаващата извънредна епидемиологична обстановка, срещу разпространението на COVID-19 се налага приемането на предложените изменения и допълнения в Наредбата за условията и реда за предоставяне на средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени за обществени пътнически превози по автомобилния транспорт, предвидени в нормативните актове за определени категории пътници, за субсидиране на обществени пътнически превози по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони и за издаване на превозни документи за извършване на превозите.

В промените е предвидено при извънредни обстоятелства, при които присъственият образователен процес през учебната 2020/2021 година в детските градини и училищата е преустановен, да се отпускат средства за условно постоянни разходи в размер до 60% от заявените суми за периода на преустановяване на учебния процес, при превоз за собствена сметка и в размер до 50% от заявените суми за периода на преустановяване на учебния процес, при специализиран превоз с автомобилен транспорт.

Промяната в Наредбата се налага, тъй като превозът за собствена сметка и специализираният превоз с автомобилен транспорт обслужват 60% от всички маршрути. За да бъде гарантиран безплатният превоз на децата и учениците, е необходимо да бъдат запазени, както работните места на водачите, така и финансовата стабилност на транспортните предприятия, извършващи специализиран превоз с автомобилен транспорт.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!