BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 4 милиона лева се отпускат за проекти за заетост за хора с увреждания

С близо 4,2 млн. лв. ще се финансират проекти на работодатели за създаване, приспособяване и оборудване на работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Средствата се осигуряват по Националната програма за заетост на хора с увреждания, която е утвърдена от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

През 2020 г. АХУ ще финансира и проекти на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания насочени към повишаване на заетостта на целевата група. Те ще могат да получат до 80 000 лв., като подаването на предложенията започва от 1 юни. Средствата могат да се използват за технологично обновяване на стопанската дейност, разкриване на нови работни места или преоборудване на вече действащи, както и за изграждане на онлайн платформа за популяризиране на предлаганите услуги и произвежданата продукция.

За осигуряване на достъп до действащи или разкривани нови работни места, приспособяване на съществуващи работни места и за оборудване на нови работни места ще се отпускат до 10 000 лв. Проекти за квалификация и преквалификация на ще се финансират с до 1000 лв. за 1 човек с трайно увреждания. Агенцията за хората с увреждания ще набира проектни предложения по тези компоненти от програмата от 15 юли.

На 15 юни АХУ ще стартира втора процедура за набиране и финансиране на проекти по Програма за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания. Кандидатите трябва да са с 50 и над 50% намалена трудоспособност и да не участват като собственици или съдружници в друга фирма. Те могат да получат до 20 000 лв. Със средствата могат да се покриват инвестиционни разходи, да се извършват строително-ремонтни дейности, да се закупи оборудване на разкриваните работни места и др.

Всички необходимите документи за кандидатстване могат да се намерят на интернет страницата на Агенцията за хората с увреждания.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!