BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МОН с препоръки заради Ковид-19, има училище от област Пазарджик, което учи изцяло онлайн

Учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове. Тази препоръка отправя Министерството на образованието и науката (МОН) в писмо до регионалните управления на образованието във връзка с усложнената епидемична обстановка. В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците.

МОН препоръчва също веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез Регионалните здравни инспекции.

Предлага се целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10% ученици, болни от коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболеямост в страната. Към днешна дата 1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово – 1,95%, а най-нисък в Кърджали – 0,55%. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник – 1,89%. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година – към 17 септември т.г. те са били 0,66%. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31%.

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. На този етап изцяло в онлайн обучение са две детски градини – в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!