BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кръстава седмица след бедствието

Велинградското село Кръстава постепенно се съвзема след огненото бедствие, което в нощта на 13 август изпепели шест къщи, множество селскостопански постройки, две превозни средства и няколко домашни животни. Хората от високопланинското село благодарят на Всевишния, че огънят не е отнел човешки живот.
Лека-полека пострадалите се възстановяват от шока след случилото се. То е дълбока рана за всички и трябва да мине време, за да успеят хората да се съвземат, каза пред БТА кметът на село Кръстава Салих Узунов. Заедно с други мъже от селото и служители на община Велинград той беше на мястото, изпепелено от стихията, за да се изберат терен за спешното изграждане на бетонови фундаменти, върху които да се поставят сглобяеми дървени къщи, където пострадалите семейства да могат да се подслонят. Постройките са дарени от ПП ГЕРБ и до няколко дни хората ще могат да се настанят в тях, защото имат всички удобства за нормален живот, каза Узунов. Той допълни, че къщичките ще са в дворовете на хората, за да се чувстват по-спокойни и ще са по-близо до домовете си.
Общо 33-ма души са живели в изпепелените имоти, но всички 1200 жители на Кръстава са съпричастни с тяхната трагедия, сподели Салих Узунов. Трогнати сме от милосърдието на хората, които буквално на следващия ден от цялата страна започнаха да изпращят дарения – храни, завивки, вещи от първа необходимост, а по разкритата дарителска сметка вече са събрани над 40 000 лева, каза още кметът на селото. Той посочи, че сега са необходими строителни материали за възстановяване на изгорелите жилища.
Всичко в дома ни изгоря, нищо не останаЕ За 20 минути целият ни живот се срина, разказа, преглъщайки сълзите си, Мехмед Муса Мехмед. Комшиите ни приютиха, приятели ни дават малки заеми, за да преживеем. Много ни помагат хората, но е страшно да отидеш да живееш в чужда къща, след като домът, който цял живот си градил, е изгорял в пламъците. Ние вече сме наплашени от този огън и не знам дали ще можем да живеем спокойно занапред, завършва разказа си 60-годишният мъж.
Емине Салим, чиято къща също е много тежко засегната от пожара, сподели, че много трудно се оттърсва от спомена за огнената стихия. Насън скачаме, насън викаме, дано се оправим, но трябва много, много време…
Ако имаше повече вода, щяхме да спасим къщите, но важното е, че все пак успяхме да спрем огънят да тръгне надолу към селото, защото можеше цялото да е в руини, разказа пенсионираният жп машинист Али Селим. Първата му мисъл била да спасяват внуците си, които за радост вече са били изведени от горящия втори етаж на къщата. Общо осем внука имам, двама от тях са си тук при нас. За тях я правих тази къща, за тях изрисувах фасадата с камък, а сега по нея са черните следи от пламъците, добави Али. С болка в гласа споделя, че успели да освободят кравите от обора, но две теленца и кученцето не могли да спасят. След трагедията изпратил децата при другата си дъщеря в Кричим, за да са далече от гледката на изпепелената къща. Само четири-пет години се радвахме на този дом, сполетя ни това чудо и ето… Но да сме здрави, пак ще я изградим, казва през сълзи Али Селим. Всевишният ни изпитва и той ще ни съдейства, било е драснато от съдбата – случи се, така обяснява огнения ад бившият влаков машинист.
Въпреки всичко, Али Селих не губи надежда и е уверен, че ще се върнат към нормалния си живот. Ще се справим с помощта на хората, ето собственици на фирми пращат материали, храна за домашните животни, ежедневно идват камиони. Хиляди благодарности за съпричастността на тези добри хора, разказа Али.
Къщата на Авиша Джамбазова е горяла и преди няколко години, но тогава пожарът нанесъл по-малки щети. Жената през сълзи сподели, че спестяванията на семейството са изгорели в пламъците. Тук Аллах ни изгори, дано на другия свят ни дари спокойствие, каза 66-годишната жена. Въпреки личната си трагедия, дори настоя да ни почерпи нещо за хапване, защото „било обяд“. Авиша не губи надежда и вярва, че съпричастността на хората ще им помогне да преживеят есента и за зимата да възстановят домовете си.

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!