BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът на Пазарджик поведе отбелязването на 3 март в града

Жителите и гостите на областния град празнуват Националния празник Трети март!

Празничната програма с изпълненията на представителните танцови състави „Чудесия“, „Чавдар“, „Детство“ и ДЮШ „Елица“ продължава на Тортата, където кметът на общината Петър Куленски вдигна националния трибагреник в присъствието на официалните гости – депутатът от БСП Драгомир Стойнев, областния управител Валентина Кайтазова и заместникът й Стефан Димитров и председателят на Общинския съвет Найден Шопов.

Сред дошлото на празника множество граждани бяха духовници, водени архиерейския наместник Боян Кочев, общински съветници, представители на политически партии и институции, на запасното войнство и ветераните, кметове на населени места.

Празничната програма започна с изпълнения на духова формация при пазарджишкото Симфонично-оперетно дружество Маестро Георги Атанасов“.

Традиционно преди стичането на жителите и гостите на града на площад „Константин Величков“ на паметните места в Пазарджик бяха поднесени цветя, а в катедралния храм „Успение Богродично“ бе отслужен молебен за здраве и благополучие.

Ето как се обърна лично кметът Петър Куленски към всички граждани и гости на града, дошли да почетат празника в Пазарджик:

Уважаеми съграждани,

Днес, когато се събираме да отбележим Деня на Националното освобождение, си припомняме несломимия дух, който тече във вените на всеки българин. Трети март не е просто белег на нашето минало, а символ на нашата колективна устойчивост и единство. Той отбелязва деня, в който се избавихме от иго, поемайки по пътя към независимост и цялата отговорност, която носи това. Този ден е доказателство за решимостта на нашите предци да изградят по-добро бъдеще за своите потомци – бъдеще, основано на свобода и единство. Бъдеще, към което носим още по-голяма отговорност ние самите.

В лицето на днешните глобални предизвикателства, уроците от 3 март резонират с ново значение. Единството и солидарността, които подхраниха нашето освобождение, са самите принципи, от които се нуждаем, за да се навигираме като общество в сложността на съвременния свят. Докато почитаме миналото, нека гледаме и към бъдещето с подновена нужда да се обединим, за да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени всички.

Нека този ден ни напомня, че нашата сила е в нашето единство. Заедно имаме силата да преодоляваме несгодите, да изграждаме мостове там, където има разделения, и да създаваме свят, белязан от мир и единство. Докато празнуваме нашата история, нека също така да се ангажираме да бъдем архитекти на бъдеще, където духът на 3 март – дух на устойчивост, единство и свобода – ръководи всяко наше действие, всеки наш стимул.

Нека също така помним, че истинската същност на освобождението не е само в постигането на свобода, но и в нейното поддържане. Това изисква бдителност и постоянна отдаденост. Докато вървим напред, нека подхранваме връзките, които ни обединяват, приемайки нашето многообразие като източник на сила и основа за проспериращо бъдеще.

В заключение, нека продължим с гордост наследството на Деня на националното освобождение. Нека продължим да черпим вдъхновение от нашата история, докато работим заедно за справяне с предизвикателствата на днешния и утрешния ден. Заедно можем да гарантираме, че духът на 3 март ще остане жив за идните поколения.

Честит празник, България!

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!