BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Карл Люис и Христо Стоичков откриват официално „Градината на света” в Пазарджик

Легендарният американски лекоатлет Карл Люис и най-успешният български футболист Христо Стоичков ще открият официално „Градината на света” в град Пазарджик. Това ще се случи на 23 септември от 11,00 часа в парк-остров „Свобода”.

Откриването ще бъде факт точно година, след като носителят на „Златната топка” и кметът на Пазарджик Тодор Попов направиха първата копка на иновативния международен проект, поставил си за цел да представлява най-голямата балканска площ с растителни видове от България, Балканите, Европа и света. В нея Стоичков ще има специален кът с български цветя, оформени като номер 8, с който той играеше като футболист.

Карл Люис, носител на 9 олимпийски и 8 световни титли, пристига в страната ни по покана на Община Пазарджик, организацията „Пробег на мира”, Асоциация „Докосни дъгата“ и Сдружение „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“. Именно защото идеята на градината е да носи посланието за мир и да бъде нагледна платформа, която показва как може всички държави от света да са обединени, организаторите събират Карл Люис – посланик на Пробега на мира за Америка и Христо Стоичков – посланик на Пробега на мира за Европа, за да открият заедно красивото начинание. Пробегът на мира е международна атлетическа щафета, която прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство.

На официалното откриване на „Градината на света” на 23 септември ще присъстват още редица изявени български спортисти, посланици, консули, дипломати и, разбира се, много граждани и гости на Пазарджик.

Карл Люис и Христо Стоичков ще се включат и в други мероприятия по време на визитата си в Пазарджик, като програмата за тях ще бъде обявена съвсем скоро.

Идеята за градина с дървесни и растителни видове от цял свят е на ръководството на Община Пазарджик и се реализира с подкрепата на посланици, консули и други дипломати в България. „Градината на света” има за цел да отправи ясно политическо послание, надскачайки различията между отделните страни и подавайки ръка в търсене на допирни точки между всяка една култура, общност и език. И не на последно място – в тези трудни времена красотата на градината ще осигури кът за хармония, смирение и наслада на всеки неин гост, ще вдъхновява, образова и предлага несравнимо пътешествие без граници!

Припомняме, че в края на 2022 година проектът получи благословията на папа Франциск, след като кметът на Пазарджик Тодор Попов запозна Негово светейшество с инициативата и му подари златен житен клас, който е символът на „Градината на света”.

Материалът Карл Люис и Христо Стоичков откриват официално „Градината на света” в Пазарджик е публикуван за пръв път на pz-info.

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!