BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Как да не допуснем пожари в земеделски площи

Пазарджик Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Пазарджик призовава гражданите, които преминават или се намират в земеделските земи извън населените места при извършване на дейности в тези територии да проявят особена бдителност и да спазват следните препоръки:            1.Преминавайки покрай неожънати площи да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.

2.Да не почистват земеделските земи, слогове и крайпътни ивици от растителни остатъци и стърнища чрез палене на огън, тъй като запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и горски фонд, или да затрудни движението на МПС по пътищата като понижи видимостта.

3.Растителните остатъци от земеделската дейност да се събират на определени места и да се извозват на регламентираните сметища.

4.Да не се допуска палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на МПС в площите с посевите и на разстояние по-малко от 50м до тях.

  1. При складиране и съхраняване на слама, сено и др. да се обособяват  фигури с единично тегло до 200т и разстояние между фигурите не по-малко от 15м  и на разстояние не по-малко от 10 м. от пътища и 50 м от горски насаждения, като около тях се осигуряват пожарозащитни ивици с ширина най-малко 5м.

6.Техниката ползвана в жътвената кампания трябва да бъде осигурена с искрогасители и пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожари и да се почиства ежедневно след приключване на работа от наслоен прах, горими растителни остатъци и масло.

7.Водачите  на земеделската техника са длъжни да могат да работят с наличните пожаротехнически средства и да не допускат буксуване на управляваната от тях техника в житните площи, стърнища и в района на фуражните площадки.

При откриване на признаци на пожар в земеделските територии, не се колебайте, а подайте  съобщение за пожар на телефона за спешни повиквания 112, като оставите вашите данни за връзка – имена и телефон.

От началото на годината към момента на територията на област Пазарджик са възникнали 287 пожара на сухи треви, като последният от пожарите е възникнал на 22.06.2020 г. и са опожарени два житни блока с обща площ 360 дка в землището на с. Огняново.

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

Снимка архив

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!