BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво е общото между Ковид-19 и сезонния грип?

Сравнителна информация за сезонния грип и COVID-19 е публикувана на фейсбук страницата на МЗ.

Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19 e инфекция с коронавируса SARS-CoV-2, идентифицирана за първи път през 2019 г., а грипът се причинява от инфектиране с различни грипни вируси. Сезонният грип е познат от медицинската наука отдавна.
И срещу двете инфекции има одобрени ваксини. Ваксините са доброволни и предпазват от тежко протичане на заболяването.
Спазването на противоепидемичните мерки спомага за ограничаване разпространението на двете инфекции в популацията. Тук попадат спазването на физическа дистанция, носене на предпазни маски, личната хигиена и честата дезинфекция.
В сравнение с грипа COVID-19 може да причини по-сериозни усложнения. При коронавирусната инфекция отнема повече време, преди заразените да проявят симптоми, освен това развилите заболяването са заразни по-дълго.
Някои от симптомите на грип, COVID-19 и други респираторни заболявания са сходни, разликата между тях не може да се направи само въз основа само на симптомите. Тестването е необходимо, за да се определи каква е инфекцията и да се постави точната диагноза. Човек може да се зарази едновременно с грип и COVID-19, както и да развие симптомите на двете заболявания.
Общите симптоми на COVID-19 и сезонния грип са:
Треска или втрисане
Кашлица
Задух или затруднено дишане
Умора
Възпалено гърло
Течащ или запушен нос
Мускулни болки или болки в тялото
Главоболие
Промяна или частична загуба на вкус или обоняние, въпреки че този симптом е по-характерен за COVID-19.

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!