BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Димитър Петков: Земеделските стопани трябва да бъдат активни

Димитър Петков: Земеделските стопани трябва да бъдат активни
Един месец е времето за предложения и обсъждания. Бъдете активни, защото до края на септември Министерство на земеделието трябва да публикува проекта на наредба за мерките за личния двор. Следва предложението да премине през Министерски съвет. Т.е. новите текстове ще влезнат в сила през декември. Това заяви областният председател на БЗНС-Пазарджик Димитър Петков, но в качеството си на председател на Националната асоциацията за защита на земеделските стопани в ефира на телевизия Bulgaria on air.

По думите му, веднага трябва да започнат искания пред БАБХ, за да може да се зареди отново от февруари нататък. „За тези които искат да отглеждат животни за разплод. В момента до края на септември е приема по мярка 6.3. Необходимо е бързо подаване на проекти от тези които дохода им е минимум 30% от земеделска дейност. Така могат освен да стигнат до финансиране в размер на 15 хиляди евро,ще получат и добър шанс за бизнес, защото търсенето ще е голямо”, каза още Петков. И добави, че исканията на Асоциацията към министър Танева са отпадане на зонирането спрямо индустриалните свинеферми, а вместо това да станат, както е по европейското законодателство спрямо на огнища със зараза.

„Там са 3 км. И минимум 10 км зона за наблюдение. Искаме отпадане на действието на подписвани декларации и хората където няма констатирани огнища да имат право да заредят с животни февруари – март. По директива 60 изискването е минимум 45 дни от зараза. Стига с тази абсурдни превантивни убийства. Ако има разминавания и неизпълнение на обещанията отново ще организираме протест, но този път мащабен национален”, каза Димитър Петков. Според него, реално министерството и БАБХ са причината за тази криза, тъй като по отношение на Африканската чума по свинете не са изпълнили своите ангажименти.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!