BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стотици сигнали за порно отмъщения в интернет валят в ГДБОП

Стотици сигнали за порно отмъщения в интернет валят в ГДБОП
Получаваме стотици сигнали за порно отмъщения в интернет, съобщи началникът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП Явор Колев.

„Този тип киберотмъщения, при които бивши партньори публикуват интимни видеа на жени, са изключително опасни и техните жертви стават обект на тормоз, изпадат в много тежко състояние и могат да бъдат докарани до самоубийство, заяви Колев пред bTV. И допълни, че е хубаво наличието на обществена нетърпимост към подобен тип действия, какъвто е случая с разпространението на лични интимни снимки на приятелката на един кандидат-кметовете на София.. По думите му, изключително важно е да се възпитават децата на „киберхигиена“, за да не се стига до подобни случаи.

„Така, както ги възпитаваме да се държат прилично в реалния свят, трябва да ги научим, че и онлайн поведението им има последствия“, каза началникът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП. Явор Колев коментира и скандала с „Тад груп“ и изтичането на данни от НАП. „Трябва да се спре със създаването на романтичен образ на хакерите. Те са инструмент на престъпни групировки и тоталитарни държави, а не положителни герои“, категоричен бе той. Според началника на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП медиите романтизират хакерите, но той не коментира изказването на премиера Бойко Борисов, в което обвинения за кибератаката срещу НАП Кристиян Бойков бе определен като „вълшебник”.

„Убеден съм, че това са хората, които са извършили и подтикнали кибератаката срещу НАП”, заяви Колев, имайки предвид Кристиян Бойков и собственика на „ТАД Груп” Иван Тодоров. Основен проблем в борбата с киберпрестъпността Явор Колев вижда в настоящия Наказателен кодекс, който трябва да бъде променен, за да може да бъде използван целият инструментариум в противодействие на хакерите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!