BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

20 октомври – Световен ден без остеопороза

Традиционно Световният ден за борба с остеопорозата се отбелязва на 20 октомври.  През тази година мотото е: „Обърнете внимание на костното си здраве“.

Експертите от РЗИ Пазарджик напомнят, че остеопорозата е заболяване, което постепенно намалява здравината на костите и води до болезнени и инвалидизиращи фрактури. Те могат да се появят след падане от височината на човешки ръст, спъване, кихане, навеждане при обуване.

Рисковите фактори за поява на заболяването са:

– ранна менопауза – преди 45 г.

– напреднала възраст – над 65 г.

– недостатъчен прием с храната на калций и витамин Д.

– продължително обездвижване.

– прекомерна консумация на кафе – повече от 3 – 4 кафета дневно.

– тютюнопушене и системна употреба на алкохол.

– недостатъчен прием на белтъчини.

– нисък индекс на телесна маса

– наличие на определени заболявания – ендокринни, ревматични, на храносмилателната система, бъбречни, хронични чернодробни и др.

Симптоми на остеопороза

Обикновено няма симптоми в ранните етапи на загуба на костно вещество. Но след като костите са отслабени и се е развила остеопороза, може да се появят симптоми, които включват:

– Болка в гърба, причинени от счупен или свит прешлен. Болката може да възникне внезапно, да е много силна, остра и режеща.

– Загуба на ръст с течение на времето.

– Прегърбена стойка на гръбнака.

– фрактури при минимални травми.

Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от ранна възраст, когато се формира костната маса на организма.

– Балансираният и пълноценен хранителен режим е изключително важен. Трябва да се приемат ежедневно мляко и млечни продукти, тъй като са богати на калций, който е необходим за здравината на костите;

– Повишаване двигателната активност – ходене, бягане, аеробика, танци и др. физическите упражнения водят до заздравяване на костите;

– Всекидневното прекарване минимум 30 минути на слънце. Слънчевите лъчи подпомагат производството на витамин Д в организма;

– Избягване на прекомерната консумация на кафе, алкохол и цигари.

Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването, тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопороза и за начините за предпазване от фрактури и инвалидизация.

Нека не позволяваме остеопорозата да ни засегне, а навреме да се консултираме с личния лекар!/РЗИ Пазарджик/

Сн. интернет

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!