BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

18-метров кръст ще закриля Црънча и района

На 8 ноември – Събор на св. архангел Михаил и Небесните безплътни сили,

Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай освети 18-метров кръст в местността „Св. Георги Победоносец“ над село Црънча в Пазарджишка духовна околия.

С владиката съслужиха Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, архимандрит Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, иконом Василий Кашоров, свещеници от Пазарджишка духовна околия и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.  В церемонията участваха и военният духов оркестър и почетен караул на Съвместното командване на специалните операции с командир генерал-майор Явор Матеев.

След освещаването Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към всички с вдъхновено слово, в което говори за значението на кръста в живота на човека и празника на св. Архангел Михаил и ангелското войнство.

Кметът Тодор Попов също се обърна към

присъстващите кметове на общини, общински съветници, общественици и жители на община Пазарджик с думи на благодарност към митрополита:

„Заедно с Негово Високопреосвещенство митрополит Николай в нашата община сме построили над 10 църкви, много кръстове сме осветили. В момента строим още две в селата Сарая и Драгор. Щастлив съм, че толкова години правим това, което трябва да прави всеки един от нас, а именно да помагаме на всички и да бъдем добри хора и добри християни, защото това е рецептата ние да успяваме. Разбира се да благодаря на дядо Николай, защото той толкова години ни подкрепя във всичко и с личното си присъствие, и с молитвите си, и с поведението си, и с ангажираността към всички храмове, които сме открили“

Празникът продължи с художествена програма на колектива на Народно читалище „Просвета-1922“ от с. Црънча.

Идеята за издигането на 18-метровия кръст

в местността „Гергьова черква“ в Къркарийския рид на Западните Родопи е на различни поколения местни хора. В благородното дело се включили семейство Любчо и Петя Кокови, които подели инициативата на Набор 1956 от селото. Кметът на община Пазарджик Тодор Попов също участвал с лично дарение.

Предание разказва, че на това място има стар параклис на свети Георги, останки от манастир и древнохристиянски църкви. Кръстът е висок 18 метра и е монтиран върху 4-метров фундамент. През нощта ще бъде осветен, а край него са разположени пилони със знамето на България, на Пловдивската митрополия и реплика на знамето на панагюрските въстаници от Четвърти революционен окръг, ушито за Априлското въстание от Райна Княгиня.

Снимки и информация: Пловдивска митрополия

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!