BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

15 години емигрантски живот сътвориха родова книга за Паталеница

Латинка Дерменджийска описа историята на бащиния си род от Лондон

Село Паталеница е перла в Пазарджишката родопска яка. Тук от хилядолетия животът не е преставал да съществува, а местното население винаги е било будно, трудолюбиво и усърдно в изучаването на историята си. Така се стига до април месец 2021 година – времето, в което се роди книгата на Латинка Дерменджийска – „Дермендиите от Паталеница“.

Латинка Дерменджийска е емигрант, в столицата на Обединеното кралство Лондон, от 15 години. Самата тя споделя, че повече от 20 години се занимава с проучвания на бащиния си род, който още през миналия век е бил опоменат от професор Иван Батаклиев в научния му труд – „Пазарджик и Пазарджишко“. Дерменджиите са били един от „кореняшките родове“ в Паталеница. Новият живот на Латинка Дерменджийска грабнала ежедневието й и тя оставила проучванията си, докато не се запознала с друг член на големия Дерменджийски род – Силвия Дермендийска от Сливенския регион. Силвия всъщност била Дермендийска снаха, която с радост изучила собствения си род от село Крушаре, а след това започнала да изучава и рода на мъжа си. Тя се свързала с будни жители на Паталеница с идея за начертаване на родословно дърво. Така двете Дерменджийки се запознали и започнали обща работа, благодарение на „интернет селото“ Фейсбук.

„Силвия беше човекът, който събуди „феникса“ в мен. Тя ми даде идеята да направя книгата, след като видя колко много материали сме събрали. И така, уж на шега, самата книгата стана реалност. Много време отне докато намеря печатница, която да я напечата, благодаря на хората от Макрос в Пловдив. След множество редакции, които направих, за да отговаря на изискванията им, книгата, събрала 20 години труд, попадна в ръцете ми. Корицата е мое творение, но с огромната помощ на племенника ми Михаил Юнчов от Банско, който ми помогна да я направим в подходяща формата за отпечатване. Книгата е за историята на рода ни. Един екзепляр ще подаря на библиотеката към читалището „Свети Панталеймон – 1909“ в Паталеница.“, разказва създателката на прекрасното родолюбиво четиво.

Жителите на Паталеница, и всички изселници от големия Дерменджийски род, с трепет очакват да прочетат труда на Латинка. Такива книги са ни все по-нужни в днешния объркан и лутащ се свят. Нека помним миналото си, за да имаме достойно бъдеще.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!