BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

10 лозови сорта са адаптивни към условията в района на Велинград

В навечерието на Деня на виното и любовта се проведе заключителна пресконференция и семинар на тема „Добри практики и технологии за съхранение и използване на биоразнообразието на българските лозови генетични ресурси”. Събитието е във връзка с представяне на окончателните резултати на проект COST 17111 „Интегриране на данни, за увеличаване на силата на омикс технологиите за подобряване на лозата“ /INTEGRAPE/ към Европейскатa програма за сътрудничество в областта на научните изследвания и технологиите, с национално съфинансиране от Фонд „Научни Изследвания“ .

Проектът стартира през март 2019-та г., а на 1 февруари 2021-ва година с начална пресконференция бяха представени първите резултати, свързани с лозички от 18 гроздови сорта, засадени в района на Велинград. От представените последни доклади стана ясно, че 10 от тези сортове имат много добра адаптивност към местния климат, развиват се добре и могат да се превърнат в местни сортове за производство на вино. Част от тях са Пино ноар, Мискет викинг, Татул -1, Молдова, Троя, Брестовица, Суперран Булгар и др.

Научни доклади изнесоха представители на Агробиоинститут – водещата институция по проекта, както и на Института по гората към БАН и Исторически музей – Велинград.

Координаторът на проекта за България и член на Управителния съвет на COST проф. д-р Иван Цветков връчи на заместник-кмета на община Велинград г-жа Светла Томова почетна грамота за 15-годишното сътрудничество между Института и местната власт по 8 проекта, част от които с международно финансиране. Г-жа Томова благодари за съвместната работа и подчерта, че местното винопроизводство в бъдеще ще допълни добре развития спа и балнеотуризъм и ще може да се създаде по-конкурентно способен туристически продукт.

Материалът 10 лозови сорта са адаптивни към условията в района на Велинград е публикуван за пръв път на pz-info.

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!