BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фондация „Асарел“ подкрепи участието на панагюрски деца на световен фестивал в Швейцария

Българската сборна формация, заедно с панагюрските мажоретки донесоха отличия при дебюта си на голямата международна сцена

Три момчета и три момичета от младежкия духов оркестър към панагюрското читалище „Виделина 1865“ намериха място в сборната българска формация Marching Stars Marching Band, която през юли представи страната ни на Световния младежки музикален фестивал в Швейцария. Към тях се присъединиха и 10 момичета от Мажоретен състав „Елинор” към Центъра за подкрепа за личностно развитие. Транспортните разходи за всички панагюрски участници и ръководителите за изявата в Цюрих бяха покрити от фондация „Асарел“, която откликна на молбата на читалището да подкрепи местните деца.

Създател на Marching Stars Marching Band е Тодор Цачев, който ръководи Младежкия духов оркестър към Панагюрското читалище. Това даде шанс и на нашите даровити деца от община Панагюрище да стигнат до представителната българска селекция, наред с техните връстници от Националното музикално училище в София и младежкия бенд в Мирково. Сборната формация беше единственият представител на България във форума, на който се изявиха младежки духови оркестри и перкусионни ансамбли от цял свят. Специално за този дебют на световната сцена към Marching Stars Marching Band се присъединиха момичета от панагюрския Мажоретен състав „Елинор“ с ръководител Елеонора Найденова, които допринесоха за зрелищните и вълнуващи композиции.

Българският състав ознаменува първото си участие не само с много приятелства, но и с отличия – при голяма конкуренция в конкурса за парадна музика завоюва сребърен медал, а в надпреварата за шоу програма се класира на трето място. Тодор Цачев посочи, че това е изключителен успех за страната ни, която няма традиции в тези жанрове. „И за двете категории децата бяха приготвили специална програма с престроявания и хореография. В откриващата церемония, която наподобяваше тази на олимпийските игри, нашият състав имаше специална роля. Той беше включен в мащабна хореография заедно с още над 100 швейцарски музиканти, като изпълнението им беше оставено за бляскавия финал на церемонията“, заяви той. Българчетата са изнесли концерт и в швейцарския град Клотен, заедно с бенд от Ел Салвадор.

Миналата година „Асарел-Медет“ подкрепи първия творчески летен лагер на децата от Младежка школа „Духов оркестър“ към панагюрското читалище „Виделина – 1865“, а прохождащият тогава местен бенд присъства на Деня на миньора. Очакваме Marching Stars Marching Band да украси сцената ни в Панагюрски колонии и тази година – на 31 август, когато ще бъде фирменият и професионален празник на „Асарел“.

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!