BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Флоралните води стават все по-популярни, но как се произвеждат розова и лавандулова вода

Производството на розово масло става чрез преработка на розов цвят в степен на цъфтеж 3, 4 и 5 фаза чрез водо-парна дестилация. Доставеният свеж цвят веднага се подава към дестилационния апарат за дестилация. Розовият цвят се съхранява и транспортира до дестилационните апарати в полиетиленови торби, напълнени без натъпкване, затворени и оставени на сянка, изправени една до друга или легнали.

Съхранението е максимум до 15 часа.

Дестилацията е в дестилационни апарати в съотношение спрямо обема му при поставяне на цвят 1 : 5. Технологичният процес е автоматизиран, като параметрите, които се следят са ниво на вода, температура на вода, дестилат и пара, налягане. Управлението е автоматично, като системата за управление е изградена съгласно спецификация.

При кохобацията (концентрация на първичния дестилат чрез многократна редестилация) се получават 80-90% от извличаното от цветовете масло. При кохобирането на първични и вторични дестилационни води след декантиране  се получава розово масло.

Маслото се отделя във флорентински съдове, а получаваният вторичен дестилат отново се включва в кохобационния цикъл до практически пълното извличане на етерично масло.

Розовото масло се отделя в конуса на флорентинския съд, преминава през фунарното стъкло, влива се във фунията, която е в центъра на фунарното стъкло и през тръба се източва.

При производство на розово масло средният рандеман е 3000 кг розов цвят за 1 кг розово масло.

В края на розовата кампания се произвежда розова вода.

Розовата вода се получава при дестилацията на цвят с вода. Дестилационните води след кохобацията са розова вода, която съдържа от 0,2 до 1,1 % етерично масло.

Лавандуловото масло се получава чрез парна дестилация.

Суровината е лавандулови съцветия с дължина на съцветието от 12 до 14 см. Зареждането на суровината става в метален кош, който е поставен в дестилатора. Зареждането е ръчно, като задължително след подаване на суровината, тя се претъпква. Дестилацията се провежда в периодично действащи апарати. В 1 куб. м се поставят около 250 кг съцветия. Продължителността на дестилацията е около 1,50 часа.

Дестилатът от дестилационния апарат директно се подава във флорентинския съд и след приключване  на процеса маслото се изважда ежедневно и се съхранява във варели Полученото лавандулово масло в края на лавандуловата кампания се смесва в общ хамур.

От дестилираната лавандулова суровина се изважда от дестилатора и са използва за получаване на компост.

Розова и Лавандулова вода се произвеждат в пещерското село Радилово. Местна фамилия вече 12 години отглежда рози и лавандула и имат собствена дестилерия.

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!