BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Търсят се Живи човешки съкровища

Министерството на културата стартира процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2021 г., с която се цели опазването на нематериалното културно наследство.

Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство.
Процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2021 г. е обявена от Министерството на културата и преминава в два етапа – областен и национален.

Областният етап ще протече в периода април – юни 2021 г. и се организира от областните администрации. Предложенията за номинации от област Пазарджик, следва да бъдат внесени в деловодството на Областна администрация Пазарджик до 21 май /петък/, 2021 г.
За селектиране на постъпилите кандидатури ще бъде създадена експертна комисия, която включва експерти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките, представители на Регионален исторически музей Пазарджик, краеведи и/или други специалисти, работещи в сферата на нематериалното културно наследство.

До 30 юни 2021 г. в Министерството на културата постъпват протоколите от работата на областните комисии и пълните досиета на селектираните за национално ниво кандидатури.
Избраните на областно ниво елементи ще се представят паралелно на официалната интернет страница на Министерството на културата и на интернет страниците на съответните областни администрации.

През м. юли 2021 г., национална комисия ще обсъди излъчените областни кандидатури и ще направи аргументирано предложение за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

С типовия формуляр за кандидатстване, декларациите за предоставяне на изпълнителски права (Приложения № 1 и № 2), както и с пълния текст на Статута на Националната система „Живи човешки съкровища“ и документите за кандидатстване можете да се запознаете на интернет страницата на Министерство на културата на следния линк:
http://mc.government.bg/page.php?p=46&s=27&sp=13&t=541&z=751

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!