BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тодор Попов: Община Пазарджик ще обнови един от символите на града – читалище „Виделина”

Община Пазарджик ще обнови сградата на читалище „Виделина” – един от символите на града. Това обяви кметът Тодор Попов. „Това всъщност е сградата, от където е започнал и културният, и икономическият подем на нашия град. Още преди Освобождението тук са учредени първите сдружения – Първото женско дружество, първото културно дружество в града ни, читалището е дало началото на театралния живот в Пазарджик. Нашето желание е да обновим фасадата и прилежащата територия”, заяви кметът.

Тази година се навършват 160 години от създаването на читалище „Виделина” в Пазарджик.

Всичките наши кампании са започвали от тук – това е културното сърце на града ни. Време е да го освежим, да го обновим – както самата сграда, така и прилежащата територия в момента не отговарят на нашите стандарти. В предната част ще направим няколко благоустройствени мероприятия. Ще подновим настилката. Още не сме решили окончателно, но най-вероятно ще използваме малки паважни плочки, с които да изпишем „Читалище ВИДЕЛИНА”. Грозните парапети ще ги махнем и на тяхно място ще сложим по-ниска и по-елегантна ограда от ковано желязо, защото тя придава стил и естетика и ще освежим изцяло читалището отвън. Сградата е културен обект с национално значение, затова няма да променяме нищо по фасадата и по дограмата, но ще пребоядисаме фасадата, ще освежим като изцяло запазим старите каменни стъпала. Дейностите започват скоро, така че за 24 май да открием шествието за Празника на буквите с вече обновено читалище”, каза още кметът на Пазарджик.

Читалище „Виделина” в Пазарджик е открито през 1862 година. Летописът му фактически започва година по-рано – от 1861 година, когато сред родолюбивите граждани в Пазарджик възниква идея за създаване на читалище. Кръстник на читалището е Станислав Доспевски, а основната задача на културната институция тогава е била да събира пари за бедните ученици за закупуване на книжки, пособия и облекло. Средства се събират от занаятчийски еснафи, от волни дарения на членовете на настоятелството, от пътуващи поклонници по хановете. Сегашната сграда на читалище „Виделина“ е строена в периода 1897 – 1904 година.

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!