BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стартира голямо проучване за отношението към украинските бежанци

В навечерието на 24 август — Ден на независимостта на Украйна, стартира мащабно онлайн проучване в десет европейски държави, което цели да набере информация за приемането на търсещи спасение от войната в Украйна на територията на държави-членки на Европейския съюз.

Онлайн анкетата е анонимна и попълването ѝ отнема около 20 мин. Тя събира сравними данни за опита и мнението на всички възрастни и младежи, които са напуснали Украйна вследствие на руската инвазия и в момента се намират на териториите на България, Румъния, Унгария, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Германия, Италия и Испания.

Войната в Украйна принуди милиони хора да потърсят сигурност за себе си и близките си в съседни държави от Европейския съюз (ЕС), като само в България броят на потърсилите спасение е над 85 000.

Проучването, насочено към тях, се реализира от Агенцията на ЕС за основните права (ФРА) и нейния партньор за България – Центърът за изследване на демокрацията. То цели да събере и анализира информация за това какво е отношението към бежанците в различните държави и да изведе препоръки за подобряване на процесите на приемане и подкрепа към жертвите на войната от страна на Европейските институции и приемащите страни.

Въпросите в проучването обхващат теми, свързани с работа, образование, настаняване и здравно обслужване на хората, принудени да напуснат дома си заради войната. В анкетата са включени и въпроси, свързани с интеграцията, езиковата бариера и изучаването на езици, както и въпроси, свързани с евентуалното наличие на дискриминация и расизъм. Участници могат да бъдат както украински граждани на възраст 16+, така и граждани на трети страни, които са пребивавали в Украйна до началото на войната. От Агенцията са подготвили различни въпросници за възрастните и за младежите до 18 годишна възраст, които са важна целева група за проучването.

Анкетата ще бъде достъпна от днес до 20 септември на следния линк:
https://fra.europa.eu/ukr-survey-uk
Резултатите ще бъдат публикувани през първата половина на 2023.

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!