BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първото болнично вертолетно летище е в МБАЛ „Уни Хоспитал“

Първото за страната болнично вертолетно летище за спешна медицинска помощ беше официално открито днес в МБАЛ „Уни Хоспитал“, където десетки лекари, медицински специалисти, гости и журналисти видяха кацането и излитането на хеликоптер.
Управителят на панагюрската болница д-р Явор Дренски получи документите за регистрация от Анелия Маринова от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ към Министерството на транспорта и съобщенията.
„Нашето общество много отдавна очаква реализацията на проекта за спешна медицинска помощ по въздуха. Само преди два месеца имах удоволствието да открия първата оперативна база от тази система. Изключително ми е приятно днес да връча документите за първото регистрирано болнично летище“, каза тя и посочи, че в регистрите на „Гражданска въздухоплавателна администрация“ панагюрското болнично вертолетно летище е записано под номер едно.

Димитър Цоцорков – председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“, поздрави ръководството и целия екип на болницата за поредния успешен проект и за получения Сертификат №1, напомняйки фирменото мото: „Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме“.

На официалната церемония присъстваха министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, министърът на енергетиката Румен Радев, заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, областният управител Валентина Кайтазова, много партньори и хора, които са работили за реализацията на този проект. Проф. Хинков и проф. Гетов поздравиха екипа на болницата и пожелаха болничното летище да помогне за спасяването на много човешки животи. „Може би с годините хеликоптерните площадки ще стават все повече, защото всяка голяма болница, като тази, трябва да има такава възможност“, коментира пред журналисти министър Хинков.

От МБАЛ „Уни Хоспитал“ посочиха, че са признателни на Община Панагюрище за съдействието, което са получили при сертифицирането на площадката, и благодариха за подкрепата на „Асарел-Медет“ АД.
За успешното сертифициране са покрити изискванията на Наредба №20 на транспортното министерство, която регламентира експлоатационната годност на летищата, лицензирането на летищни оператори и наземното обслужване. Спешното отделение на панагюрската болница отговаря на най-високото (трето ниво) на компетентност и наличието на болнично вертолетно летище е допълнителна възможност за навременно транспортиране на пациенти с политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!