BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пъвото средно училище във Велинград пред своя 100-годишен юбилей

Преди 100 години една отколешна мечта на населението от Чепинското корито става факт – отваря врати първото средно училище в района.
През годините Училище „Васил Левски” се утвърждава като едно от най-престижните учебни заведения в региона. Вълнуващи са фактите и събитията от живота му, завидни са постиженията за 100 годишния път. Така юбилеят, който предстои да отбележим през 2022г., е време на разцвет, здрави традиции и новости в образованието на младите хора, в разгръщането на техния потенциал, в израстването им като достойни българи и граждани на света.
Началото е септември 1922г., когато със заповед №3472 на Министерството на народното просвещение се открива Смесено непълно реално училище с директор Димитър Хр. Димитров.
Училищната сграда се оказва тясна да побере всички ученици и се налага построяването на нова. На 24 юли 1938г. с тържествен водосвет се полага основният камък на новата училищна сграда, която се открива на 18 септември 1939г.
Редят се години на усилен труд от страна на учителите и обществеността за изграждането на Гимназията като авторитетно учебно заведение, в което учещите се получават солидна подготовка и през септември 1942г. със заповед № 3434 на Министерството на просвещението се обявява за Климатическа гимназия, единствена в страната.
По предложение на директора Радослав Мутафчиев през 1945 г. за патрон на гимназията е избран Васил Левски.
От 1949г. към гимназията се разкриват и паралелки с двегодишен курс на обучение за начални учители. След завършването на тези паралелки голяма част от възпитаниците на училището започват да работят като начални учители из цялото Чепинско корито и отдават своя живот на педагогическата професия.
След поредната образователна реформа през 1981 г. училището се преобразува в ЕСПУ с ученици от І до ХІ клас и се премества в нова модерна сграда, в която и сега продължава обучението, а от 1990г. училището вече е СОУ.
През 1992г., след успешно положени изпити по математика и БЕЛ, е сформирана първата паралелка с интензивно изучаване на английски език. Първи преподаватели в нея са Мария Кутрянска, Таня Захова и Джеймс Уудфорд. Интересът към езиковото обучение е голям – повече от 1200 ученици са завършили езиковите паралелки, а в момента се обучават 240 ученици.
С благодарност можем да споменем имената на всички директори, които са работили и допринесли за развитието на училището: Димитър Хр. Димитров, Иван Ачев, Петко Захов, Радослав Мутафчиев, Йордан Янков, Иван Дивизиев, Спаска Пеева, Кирил Велев, Атанас Фурнаджиев, Неджат Кехайов, Мария Янчева и от 2000 година – Емил Моллов.
В продължение на един век училището играе важна роля за интелектуалното развитие на Велинград и региона. Авторитетът му се изгражда не само от професионализма на неговите преподаватели, но и от успехите на неговите възпитаници. Фактът, че Гимназията е дала на България много видни общественици, учени, инженери, лекари, дейци на културата и професионалисти в различни области, сам по себе си говори за наложения висок стандарт в образованието и обучението на младото поколение.
За 100 години завършват образованието си повече от 12 000 души.
Днес в училището се осъществява прием след VІІ клас в паралелки с профилирано обучение: Хуманитарни науки с интензивно изучаване на английски език, Природни науки с интензивно изучаване на английски език и Софтуерни и хардуерни науки с интензивно изучаване на английски език.
От 2017 г. Средно училище „Васил Левски” е обявено за иновативно, разполага с отлична материално-техническа база. Училището работи в добро сътрудничество и взаимодействие с редица НПО и фондации.
Учителската професионална общност е амбицирана и работи за повишаване на своята квалификация. Учителите се стремят да развиват у учениците чувства на гордост, родолюбие и човеколюбие. Затова нашите възпитаници са будни, отговорни, изобретателни и интелигентни млади хора, които се реализират успешно в живота.
Направената равносметка на изминалия път ни дава надеждата, че няма да спре да се развива новаторският дух на училището. В тези години на преход и преосмисляне на ценностите едно е важно за всички нас: да продължим традициите и в същото време да бъдем в крак с изискванията на времето. Иновативно СУ „Васил Левски” ще продължава да изпълнява своята просветна мисия, да възпитава достойни и честни хора, които отстояват и развиват най-доброто, научено от тях в училище и да издигат авторитета му в национален мащаб.
Емил Моллов,
Директор на Иновативно СУ „Васил Левски“ Велинград

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!