BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Просто кажи Да!

Днес отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „Просто кажи „Да!“. Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“, като целта е повече граждани да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.Към момента 1016 български граждани живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот. Чакащи за присаждане на бъбрек са 899 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 42 български граждани, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация очакват 21 наши сънародници. От трансплантация на панкреас се нуждаят 9 души, а на тънки черва – един човек.

Според действащото в България законодателство всяко лице над 18-годишна възраст може да бъде потенциален донор на органи, освен ако приживе писмено не е изразило своето несъгласие. Лице под 18 години може да бъде донор на органи само с писмено съгласие на своите родители, попечител или настойник.

Един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани!

Дирекцията за защита правата на пациентите и пациентски организации набелязаха конкретни стъпки за подпомагане на донорството у нас. По време на работна среща с представители на неправителствени организации на трансплантирани пациенти те поставиха като основна дългосрочна цел членството на България в Евротрансплант. Рез 2020 година у нас има само 4 донорски ситуации, а от началото на 2021 г. досега, те вече са 11, посочва съветникът на здравния министър Кацаров Елена Болтаджиева . Продължава работата по промяна на редица нормативни документи, медицински стандарти, както и разяснителна кампания за донорството, които да оптимизират процесите и да повишат информираността на хората по темата./МЗ/

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!