BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пазарджишките кметове „клекнаха“ на Борисов за 300 лева на двор с прасета, протестите спират

По 300 лв. на двор ще получат собствениците на прасета в 20- километровите санитарни зони, се договориха на среща в Пазарджик селските кметове и премиерът Борисов. Борисов дойде лично в Пазарджик, заради протестите на стопаните и бе посрещнат със селфита, ръкопляскания и на крака от оргнизаторите на протеста. На среща в четвъртък със земеделския министър Десислава Танева в Пазарджик, срокът за унощожаването на домашните свине бе удължен със седмица – до 11 август и се повдигна въросът за обещетение на стопаните, протест все пак вчера имаше, а правителството включи тежката си артилерия в лицето на премиера за справяне с протестите.   

„Важно е да се обединим, за да се измъкнем от ситуацията“, заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата в Пазарджик, във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете (АЧС). На срещата присъстваха министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, кметът на община Пазарджик Тодор Попов, кметове на кметства, собственици на ферми за отглеждане на свине, представители на академични среди.

 

 

      

Премиерът Борисов отбеляза, че се полагат огромни усилия и изрази признателност към кметовете и активните хора в област Пазарджик. Министър-председателят изтъкна, че към момента няма ваксина срещу африканската чума по свинете. „Веднага ще закупим ваксина, щом има такава“, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят добави, че е постигната договореност срокът за умъртвяване на домашните прасета да бъде удължен в Пазарджик до 11 август. Също така във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите хората ще бъдат компенсирани с по 300 лева на двор при доброволно усвояване на собственото поголовие, за да бъде направена необходимата дезинфекция. „Насила никой няма да накараме“, подчерта министър-председателят и акцентира върху опасността от разпространение на АЧС и огромната популация на диви прасета.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!