BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пазарджик бе домакин на конференция за младежките политики

В Младежки дом Пазарджик, се проведе заключителна конференция по проект „Повишено младежко участие в мониторинга на националните политики за младежта, изпълнявани от местната власт в област Пазарджик“, изпълняван от Сдружение „Младежка инициатива за развитие“, в партньорство със Сдружение „Център за обучение и услуги”.

Основната цел на проекта е да се повиши ролята на гражданския сектор за открито и отговорно управление на младежките политики в 12-те общини от област Пазарджик.

Важен акцент от събитието е призивът към местната власт, в частност кметовете на 12-те общини на територията на област Пазарджик, да спазят задълженията си по чл.15 от Закона за младежта и, базирайки се на новата Национална стратегия за младежта 2021-2030 (от август 2023), да разработят и организират публично обсъждане на Общинските планове за младежта 2024 година.

Като основен резултат на проекта са изготвените конкретни препоръки за преформулиране на младежките политики, които бяха представени на конференцията и ще бъдат официално изпратени до всяка една от общините, с копие до Областната администрация и Дирекция „Младежки политики“ към Министерството на младежта и спорта. Препоръките се базират на специален социологически „Доклад от пилотно изследване по отношение на реализацията на общинските политики за младежта на територията на област Пазарджик“, изготвен в рамките на проекта от „Аналитично консултативна група – Ей-Си-Джи“ ООД.

Важен момент е, че обследваният период 2020-2022 година, на практика улавя промените и в Закона за младежта, и отчита разликите между старата и новата Национална стратегия за младежта.

Препоръките за преформулиране на младежките политики на местно ниво, са обсъдени и подкрепени от редица структури, имащи отношение към темата, като Младежки дом – Пазарджик, Фондация „Ви Арт“, Националния младежки форум, активните читалищни настоятелства на територията на областта, директори на гимназии, културни дейци, младежи и други.

По време на конференцията гостите се запознаха както с доклада – представен от главния социолог на проучването Снежана Костадинова, така и със ситуацията по темата на национално ниво от експерта на Националния младежки форум – Христо Радославов.

По време на дискусията Николай Попчев – експерт “Младежки политики“ към Областна администрация Пазарджик, заяви готовността на структурата да изготви областния план на за младежта, съобразно препоръките и новата Национална стратегия за младежта в съответния законов срок – до 01 март 2024 година.

Проект „Повишено младежко участие в мониторинга на националните политики за младежта, изпълнявани от местната власт в Област Пазарджик“, се финансира от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!