BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Окръжна прокуратура работи по фишинг измама свързала Драгиново с Германия и Португалия

По искане на Окръжна прокуратура-Пазарджик, Окръжен съд-Пазарджик  е наложил обезпечителна мярка – запор на банкова сметка в Република Португалия, на основание Регламент „Европейски съюз 2018/1805 на Европейския парламент и на Съвета от 14 ноември 2018 г., във връзка с чл. 19 от Закона за признаване, изпълнение и постановяване на актове за обезпечаване на имущество.

Обезпечителната мярка е наложена във връзка с разследване на Окръжна прокуратура-Пазарджик за фишинг измама, извършена спрямо български гражданин. Досъдебното производство  е образувано за това, че на 3 септември 2020 г., в немаловажен случай, е осъществен достъп до информационна система на немско дружество чрез разбиване на защитата на електронната поща и от името на немската фирма е изпратен имейл на българската фирма със седалище в с. Драгиново, обл. Пазарджик – престъпление по чл. 319а, ал. 1 от Наказателния кодекс. Действия по разследването се водят и за това, че на същата дата и място с цел да бъде набавена за себе си или другиго имотна облага, е въведен в заблуждение български гражданин, представител на фирмата в с. Драгиново, обл. Пазарджик, и с това е причинена имотна вреда на дружеството в големи размери – 58 500 евро – престъпление по чл. 210, ал. 1 т. 5 във вр. чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По досъдебното производство е установено, че представител на фирма със седалище в с. Драгиново, обл. Пазарджик, се свързал с немско дружество, като се договорили за закупуване на ремарке с шаси. Машината струвала 58 500 евро и след превеждане на сумата по банкова сметка на немската фирма, трябвало да бъде доставена в България.

На 3 септември 2020 г., от чуждата фирма изпратили мейл на българската, в която посочили банковата сметка в Германия, по която да бъдат преведени парите, както и фактура. Няколко минути след това на мейл адреса на българското дружеството било получено второ писмо от същата електронна поща. В него пишело, че  банковата сметка в Германия е „хакната“ и следвало парите да бъдат преведени по посочена сметка в Португалия. От българската фирма превели сумата от 58 500 евро. След това представител на дружеството се обадил във фирмата в Германия за потвърждаване на превода, вследствие на което разбрал, че немците нямали сметка в посочената банка в Португалия.  Бил е подаден сигнал в прокуратурата и е образувано досъдебно производство.

Активните действия по разследването продължават. Установен е титуляря на банковата сметка в Португалия, като към настоящия момент се установява и неговото местонахождение.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!