BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областният кризисен щаб се събра извънредно

Областният управител Иван Васев проведе днес заседание на Областния щаб за борба с COVID-19, на което беше обсъдена актуалната епидемична обстановка в областта и прилагането на мерките в новия Национален оперативен план за справяне в пандемията. Заетостта на интензивните легла за лечение на COVID-19 към днешна дата в област Пазарджик е 64%. За лечение на неусложнени пациенти има свободни 103 легла, а за интензивно лечение свободните легла са 14. Лечебните заведения имат възможност за допълнителни легла при увеличаване броя на хоспитализациите. Разкрити са и девет педиатрични ковид легла в МБАЛ Пазарджик и „МБАЛ Здраве – Велинград“. Ръководителите на лечебни заведения споделиха, че въпреки увеличаващата се заболеваемост, на този етап няма натиск върху здравната система в областта, необходимо да се упражни по-стриктен контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки.

Заболеваемостта в областта на 100 000 население към 19.01.2022 г. – 848.79.

– Общ брой активни COVID пациенти в област Пазарджик – 2 274

Брой деца до 18 г. – 323 (от тях 276 ученици)

От тях хоспитализирани – 5

Учители – 81 бр. (60 в училища и 21 в ДГ)

– Брой на лица с коронавирус на домашно лечение в момента – 2 104

– Хоспитализирани пациенти с коронавирус в момента по лечебни заведения – 170

– Брой на пациентите на интензивно лечение – 21

– Медицински лица активни към момента – 28

– Брой на лицата поставени под карантина за областта – 3 615

Решения на Областния кризиен щаб за борба с COVID-19 в област Пазарджик:

– Засилване контрола по спазване на противоепидемичните мерки. Експертите от РЗИ, ОДБХ и ОДМВР Пазарджик ще продължат съвместните проверки и през почивните дни на територията на цялата област. Мерките включват: носене на маски на открито, там където има струпване на хора, носене на маски от персонала на хотели и заведения за хранене, носене на маски в закрити обществени помещения и в градския и междуградския транспорт и спазване на дистанция. Проверка за валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване.

– Всички кметове на общини в областта да прецизират и по възможност да отложат провеждането на масови мероприятия и временно преустановяване дейността на пенсионерските клубове.

– Съгласувано с РЗИ, кметовете на общини да засилят ваксинационната кампания по места. Чрез кметовете на кметства да информират жителите на малките населени места за възможността мобилни имунизационни екипи на РЗИ да ги посетят на място.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!