BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Областната епизоотична комисия взе решение за незабавно изпълнение на мерките във връзка с огнището на АЧС в индустриална ферма в с. Априлци

Пазарджик Създадена е необходимата координация между всички институции за съвместни действия след констатираното първично огнище на АЧС в животновъден обект за отглеждане на свине в с. Априлци, община Пазарджик, съобщи областният управител Иван Васев след днешното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. На заседанието присъстваха представители на всички държавни институции, имащи отношение към проблема, експерти от БАБХ София, заместник кметът на община Пазарджик Петър Петров, собственикът на засегнатия обект в село Априлци и собственици на други индустриални ферми за отглеждане на свине в област Пазарджик.

Мерките, разпоредени в заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, започват да се изпълняват от днес.

ОДБХ Пазарджик организира принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине. Труповете на животните ще бъдат унищожени под официален надзор, по начин недопускащ разпространяване на болестта. Определен е подходящ терен за загробване, който се намира в близост до индустриалната ферма. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат над 13 000 животни от различни възрастови категории.

Забранява се влизането и излизането на хора, МПС, превозни средства, задвижвани чрез животинска тяга, селскостопанска техника, в района на обекта, по време на изпълнение на мерките. От вчера има и постоянно полицейско присъствие в близост до фермата. В цялата област Пазарджик се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриални свиневъдни стопанства и фамилни ферми, намиращи се извън предпазната и наблюдаваната зона около огнището.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Априлци и Сбор, област Пазарджик. Определена е също и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: с. Цар Асен, с. Росен, с. Овчеполци, с. Гелеменово, с. Сарая, с. Юнаците, с. Величково, с. Попинци, с. Левски, с. Елшица, с. Памидово, с. Динката, с. Щърково, с. Калугерово, с. Карабунар, с. Свобода, област Пазарджик. В тези населени места започват проверки, преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти.

Експерти от РДГ Пазарджик, съвместно с ловните дружинки, продължават проверките в горските територии и вземат проби за АЧС от отстреляни диви прасета.

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!