BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Никулден – голям празник за много именици и професии

Един от големите християнски празници – посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровител на моряците, пътешествениците и банкерите.

Роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии.
Свети Николай е покръствал в правата вяра, а когато е кръстосвал моретата и се е сблъсквал с безброй опасности, той е успявал да се спаси, благодарение на молитвите и Божията закрила. Спасявал е също изпаднали в беда моряци и рибари. По тази причина българите почитат св. Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – океаните, моретата, реките и езерата.

На този ден храмовете се изпълват с християни за тържествената света литургия и за преклонение пред иконата с изображението на светеца. Моряците в открито море зоват на помощ св. Николай, рибарите го молят да напълни мрежите им.
Символ на празника на св. Николай Чудотворец, наречен от българите Никулден, е шаранът. На този ден във всеки български дом се приготвя рибник – шаран, пълнен с лук и орехи. Това е своеобразно жертвоприношение за светеца – повелител на моретата, реките и езерата, покровител на моряците, рибарите и всички изпаднали в беда.
От незапомнени времена първият улов винаги се принася в жертва на св. Николай, за да се заслужи покровителството му.
Никулден е предпочитан от българите празник за курбан след преживяно премеждие.

Честит имен ден на: Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница!  Честит имен ден на всички, бъдете живи ,здрави и много обичащи и обичани! Весело изкарване на празника ! Наздраве приятели !

На 6 декември в България се честват: Денят на банкера, Ден на дарителя, празнуват моряците и рибарите. На тази дата, в България, се чества и Денят на търговеца.

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!