BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Младежи се запознаха с културно-историческото наследство в Паталеница с помощта на фотографията

На 21 и 22 октомври 2023 г. се проведе първият уъркшоп по проект „Култура Пз“, който се изпълнява от Фондация „Ви Арт“ по проект към Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от закона за хазарта за 2023 година.

Уъркшопът бе на тема „Опазване и разпространение на културно наследство със средствата на фотографията“. Той събра 16 участника, а лектор бе Никола Колев.

Заниманията се проведоха двата дни в Паталеница, в които фотографът и учител Никола Колев представи на младежите свои фотографии, свързани с опазване и разпространение на културно-историческото наследство – архитектурни, исторически и етнографски обекти в региона. След като групата се запозна с теоретичната част, занимания в двудневния уъркшоп преминаха на открито. Начинаещите фотографи снимаха 900-годишната църква в Паталеница, както и Баткунския манастир над селото.

Целта на дейността е чрез различни форми на културата да се достигне до младежите и в съответствие с техните потребности и интереси да им се помогне да осмислят свободното си време. Възможностите за творческо изразяване и повишаване на лична и обществена култура от своя страна ще им помогне в по-нататъшното им развитие, във формиране и затвърждаване на умения, в успешното им прилагане, в утвърждаване на тяхната идентичност. Всичко това ще доведе до постигане на целите на проекта.

На 18 и 19 ноември 2023 г. ще се организира вторият уъркшоп на тема „Природата като културна ценност – през погледа на визуалните изкуства“ с лектор фотографът Александър Иванов, AFIAP, QPSA.

Ако сте на 15 – 29 години и желаете да участвате, регистрирайте се тук:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf8ldqc5gTnIMe6f4nS0HXn09-TeHFSZiK7_nTfWXJ7ELCGLg/viewform

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!