BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Интервю с кмета Тодор Попов за чистотата и онова, което зависи от нас

От догодина ще има санкции за изхвърлен строителен отпадък, стари мебели и уреди от дома

Интервю с кмета на Пазарджик Тодор Попов по повод безконтролното изхвърляне на строителни отпадъци, стари мебели и домашно оборудване

  • Г-н Попов, в Пазарджик започна подмяна на контейнерите. Част от тях са разбити от изхвърляните в тях строителни отпадъци и сгурия.
  • Започваме поетапната подмяна на старите контейнери, както и в града, така и в селата. Това, разбира се, не може да стане с магическа пръчка наведнъж, но в рамките на 6-7 месеца или до края на годината 90% от контейнерите тип „Бобър“ ще бъдат подменени.Използвам възможността да помоля нашите съграждани да не правят това, което виждаме в момента – изхвърлени в контейнерите или до тях чували с небитов отпадък от ремонтни дейности. Контейнерите са за отпадъци от бита, а не от строителство и ремонти. Това, за съжаление, е масова практика и не може така да продължава. Затова, ако не настъпи подобрение в манталитета и отношението към средата, която ни заобикаля, ще започнем прилагането на санкции. Ще глобяваме всички, чиито междублокови пространства представляват такива гледки. И това няма да е ново, защото сме го прилагали. Ще даваме срокове на домоуправителите натрупаното да бъде почистено в рамките на една седмица. В противен случай глобяваме всички, които са в прилежащите територии на тези сметища. Защото явно друг начин няма. А домоуправителите как ще се оправят с изхвърлящите и живеещите там, е въпрос на тяхно отношение. Има си етажна собственост. Тя да се погрижи за тези, които изхвърлят и цапат! Защото те ги знаят кои са. Но повече такова нещо не може да продължава, скъпи съграждани, защото аз държа на тези неща – да живеем в чист и приветлив град. Пак казвам, ще изчакаме до края на годината, но ако няма промяна, от следващата започваме санкции. Още веднъж искам да подчертая: всеки има ангажимент по закон и по наредбата за обществения ред да поддържа чисти прилежащите територии към домовете, междублокови пространства и т. н. Ако това не се случва, ще санкционираме тези, които живеят в съответните прилежащи части. А кой точно цапа и как цапа, е проблем на вътрешен контрол. Ние не можем всяка вечер до всеки контейнер да поставим пазач.

  • Гражданите обаче реагират, че те плащат такса за битови отпадъци. Какво включва тя?
  • Таксата ТБО включва само и единство битов отпадък – всичко онова, което изхвърляме в ежедневието си – остатъци от храни, хартии и пластмаси. Никой няма ангажимент да изхвърля небитов отпадък. Това, което се случи при църквата „Света Петка” не е случайна гледка. Тя е масова всяка пролет и есен. Изхвърлят се матраци, дюшеци, дивани, всякакви парцали, стъбла и клони от зеленчуци и дървета. Всички казват висока била такса смет. Нека всеки сметне следното – колко плаща годишно такса смет и я раздели на месеци, седмици и дни. Цифрата е смешна – между 30 и 60 стотинки на ден, в града, в централна част. В селата е по 3 стотинки на ден. Дали има човек в света, който ще ви изхвърля боклуците за 50 стотинки на ден?! Така че, да не злоупотребяваме с това.
  • А кога можем да очакваме съвременни почистващи машини по улиците на Пазарджик?
  • Нека първо благодаря на тези момчета, които работят в „Чистотата“. Ако ги няма тях, съвсем ще затънем в боклуци. И на момичетата с метлите. Искаме техника, но дали искате ли да увеличим с 300% данъците. Тогава ще вземем и техника, и модерни машини… Всичко това струва пари. Затова нека бъдем коректни към себе си и към това, което правим. Нека всички осъзнаем, че да си изхвърлиш торбичката в коша за боклук или цигарата, или чашата от кафе, не изисква пари и усилия, а възпитание. Територията, в която живеем, е наша грижа. Полагаме усилия, каквото можем – правим. За тези 15 години сигурно сме наредили 5000 пейки. Оправили сме стотици квадратни метра междублокови пространства. Помислете си как изглеждаха „Запад“, „Устрем“, „Младост“ и още, и още… Да не говорим за спортни съоръжения, паркове. Всичко това сме променили, разбира се с усилията на нашите активни съграждани. Но повече такова поведение е недопустимо. И тъй като методът на убеждението и добрия пример не помагат достатъчно, най-вероятно ще преминем следващата година към метода на санкционирането. Той няма как да не проработи. Навсякъде другаде в света е проработил, ще проработи и у нас. Във Франция, в Германия, Испания или Англия може да не си хвърляме боклуците на улицата, защото камерата ще те щракне и ще платиш 50 или 100 евро. А тук го правим, защото няма да платиш нищо. Така в годините лека-полека ще се развие в съзнание. Но все още аз имам надежда, особено по Великден, че ние наистина ще се вземем в ръце и ще си поддържаме града такъв, какъвто трябва да е. Много лесно е да щракаме във Фейсбук някакъв контейнер с нахвърляни боклуци около него и да чакаме кмета да дойде да изчисти. Да, кметът ще изчисти, но без съзнание утре гледката ще е същата. Не може да имаме само претенции. Необходимо е и отношение. Затова, моля, нищо не коства да си хвърлиш боклука в контейнера. Като правиш ремонт, да помислиш мебелите на кого ще дадеш – има организации, които ги приемат, има пунктове, които изкупуват. Моето послание е: чистота в града зависи от нас самите. Аз като кмет имам ангажимента градът ни да е чист. Като не става с добро, става с лошо. Защото искам Пазарджик да е чист. Защото това възпитава, защото това е здраве, настроение и самочувствие.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!