BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За трети път в Пазарджик ще има Буквоплет

ЛК Пазарджик – Тракия, ЛК Пазарджик и Асоциация на Лайънс клубовете Дистрикт 130 – България организират третото издание на ученическото състезание по правоговор и правопис БУКВОПЛЕТ 2024, което ще се проведе в зала „Устрем“ на Младежки дом гр.Пазарджик на 15.03.2024 г. от 14.00 часа!

ФОРМАТЪТ БУКВОПЛЕТ

БУКВОПЛЕТ е адаптирана версия на български език на английското spelling bee, за ученици от втори клас. Състезанието инициирано за пъви път от Лайънс клуб Русе Север преди седем години. Ръководсвото на Дистрикт -130 България има патент за това състезание.

На територия на Община Пазарджик взели участие 5 училища от 9 паралелки / СУ „ГЕОРГИ БРЕГОВ“, ОУ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ , НУ „НИКОЛА ФУРНАДЖИЕВ“ ,НУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“, ОУ „ПРОФ. ИВАН БАТАКЛИЕВ“/, общо 205 деца , които в продължение от 20.02.2024г до 27.02.2024г с нашата помощ провели вътрешноучилищни кръгове. На финалното градско състезание на 15.03.2024г в зала „Устрем“ на Младежки дом ще участват общо 36 деца. Победителите в градското състезание ще участват в национално състезание през м.април 2024г.

Състезанието е от три етапа и съответните думи са разпределени по сложност в три етапа. В първия начален етап състезателят разполага с 1 (една) минута за назоваване на буквите. Във втория етап състезателят разполага с 1,5 (една и половина) минути за да назове буквите , с които се изписва думата и да я използва с основното и значение в изречение, за да удостовери, че разбира смисъла и. В третия етап състезателят разполага с 2 (две) минути , в които се дава изречение с липсващата дума, състезателят трябва да се сети за думата, която логически пасва на изречението , след което да я буквува и запиши правилно в изречението. Участникът трябва да назове всяка буква високо, ясно и правилно, като започва по следния начин: “Думата “…………” ще изпиша по следния начин”. След като свърши , състезателят произнася отново цялата дума. Ако съдийският екип реши, че буквите са назовани правилно, казва на състезателя “Вярно” и състезателят сяда на мястото си. При грешка, съдията казва “Грешка” и състезателят сяда при дисквалифицираните участници. Дикторът обявява начало на втори кръг, когато останат 15 (петнадесет) участници. Третият етап на състезанието продължава докато останат двама победители.

Цялостната организация на БУКВОПЛЕТ 2024, както и разходите по техническо осигуряване, рекламни материали и сценография, награден фонд, кетъринг и почерпка, персонал, водещ и т.н. се поемат от ЛК Пазарджик-Тракия и ЛК Пазарджик.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!