BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започват извънредните имунизации в Пазарджик

Започват извънредните имунизации в Пазарджик
Вече започнаха извънредните имунизации срещу морбили започнаха от Пловдив и Сливен, съобщават от здравното министерство. В Пазарджик обаче също се предвиждат допълнителни ваксинации. Такива, освен в нашата област, ще се извършат и в Монтана и Бургас. Ще бъдат обхванати общо 25 000 на възраст 8-9 години, предимно в ромските махали.

Целта е да се сложи още една бариера пред разпространението на морбили. Идеята е да се неутрализира заразата от най-засегнатите области – София и Благоевград, която е пренесена и в съседните, където вече има по няколко случая. За да се стопира заразяването, като бъдат обхванат деца с пропуснати ваксини. Инспекторите на РЗИ Пловдив обясняват, че основната група от населението в риск от заразяване са децата до 8-9г. години в ромските общности. От Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от морбили, паротит и рубеола в България 55.4% от заболелите деца от посочената група са с данни за проведена имунизация срещу морбили. В същото време обаче, когато допълнително се извършат изследвания за наличие на имунитет при уж имунизирани деца, се оказва, че той липсва.

Извънредната кампания е за всички на възраст от 13 месеца до 8 годишна възраст от уязвими групи или за тези със затруднен достъп до здравни услуги, фигуриращи в пациентската листа на ОПЛ с 1 доза комбинирана ваксина МПР.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!