BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес църквата „Свето Преображение Господне” има храмов празник

Днес църквата „Свето Преображение Господне” има храмов празник
Храмов празник отбелязва днес църквата „Свето Преображение Господне” в Пазарджик.

На днешния празник се разрешава да се яде риба. Вечерта завършва с храмова Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков ще възглави вечерното богослужение с Молебния канон на Пресвета Богородица в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик в полагащите се дни от Богородичния пост от 18.00 часа, което вървят от 1 август и ще се служат днес, утре, на 9, 11, 12 и 13 август.

От 2009 година до момента църквата отбелязва на Преображение храмовия си празник. Именно тогава с помощта на доброволен труд на инициатори храмът е почистен и преобразен и отново става действащ. Дотогава е затворена след пожара в Старата поща през 1994 година и се използва като склад за дървения материал, останал след изпепеляването на днешната Часовникова кула (сградата-символ на Пазарджик е собственост на Архиерейството).

Иначе строежът на храма започва през далечната 1859 година, а неговото освещаване става през 1862 година. По този повод секретарят на Архиерейското наместничество отец Стефан припомня, че по време на църковно-националните борби гръцките духовници са изгонени от църквата „Света Богородица” и на тях е предложено да служат в параклиса „Света Неделя”. Те решават да построят храм, в който да се служи на гръцки език. „Оттам идва и названието на храма „гръцката” църква, което е неправилно, защото църквата е строена от българи и с дарения от българския еснаф“, подчертава свещеникът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!