BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гимназия „Аксаков“ с проект „Сто лица – едно училище“ за интеркултурно образование

Гимназия „Аксаков“ с проект „Сто лица – едно училище“ за интеркултурно образование
Култура, обичай, традиции и тяхното различие в богатото на етноси българско общество са част от темите, които ще изучават и реализират в дейностите по проект „Сто лица – едно училище“ в ПГ „Иван С.Аксаков“. Проектът е финансиран по конкурсна процедура на ЦОИДУЕМ и цели да се съхрани и надгражда интеркултурното образование на младото поколение, уважението, толерантността и добронамереността към другия етнос. Работата стартира през месец ноември с учениците от 8,9 и 10 клас, като са формирани Клуб по гражданско образование „Дебати“ и Творческо ателие „Шарена черга“. Ще бъдат изработени типични за различните етноси предмети, пресъздаване на традиционни обичай, ще има състезания по публична реч от български и чужди автори, както и Кръгла маса „Има ли дискриминация в училище по отношение на етническа принадлежност“.
С организиране и провеждане на обучителни семинари и тематични родителски срещи, ще бъдат подкрепени ученици, учители и родители за повишаване на знанията и уменията им в областта на интеркултурното образование.

И тъй като възпитанието по толерантност започва от семейството, за родителите на учениците от Гимназия „Аксаков“ ще бъде създадена специална рубрика „Училище за родители“ на училищния сайт, ще бъдат проведени и две тематични родителски срещи, които имат за цел да насочат вниманието на родителите към формирането на отношение на толерантност и добронамереност в техните деца.

„Предстои ни съвместната работа с ученици от различен етнически произход, с родителите им, с учителите ни, за да има уважение, толерантност и добронамереност към другите етноси. Проектните дейности ще включват още организиране и провеждане на обучителен семинар за учители, изложба и кръгла маса. През лятото за всички участници включени в проекта дейности ще бъде има лятна ученическа академия. Там в продължение на три дни учениците ще опознаят родната природа чрез спортни игри на открито, преходи в планината и др.“, споделя директорът на Гимназия „Аксаков“ Иванка Ваклинова.

„След приключване на проекта утвърдените форми на работа ще продължат да се изпълняват като дейности за занимания по интереси, факултативни часове или други извънкласни занимания. Така продължаваме традицията на иновацията ни, обучението на нашите възпитаници да бъде обучение чрез преживяване.“, казва Иванка Ваклинова и допълва с гордост, че Гимназия „Аксаков“ може да бъде модел за успешна интеграция и равен шанс за успех на ученици от всички етноси.

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!