BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Ракитово ще избират нов кмет, настоящият е отстранен от съда

Костадин Холянов е в конфликт на интереси. Това е окончателното становище  на магистратите от Върховния административен съд, съобщи Телемедиа.

Припомняме, че производството срещу градоначалника бе образувано на 17 юни 2020 г., след като в медиите бяха изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво.

В хода на проверката бе установено, че кметът е сключвал договори за доставка на горива и е подписвал платежни нареждания на обща стойност 432 200 лева между Община Ракитово и фирма, свързана с неговия син Щерян Холянов.

В тази връзка КПКОНПИ е наложила 6 различни санкции на градоначалника. В две от тях е установен конфликт на интереси, за което му бяха наложени 2 глоби по 5000 лева, в полза на държавата са отнети 37 157,97 лева, представляващи материална облага, реализирана от свързания с Костадин Холянов негов син Щерян Холянов. В полза на Община Ракитово пък от кмета са отнети други 289,90 лв., представляващи дневни възнаграждения, получени от деянието, породило конфликт на интереси.

Решението на Административен съд – Пазарджик от 1 април 2021 година  признава за основателна само част от кметската жалба, като отменя отнемането на двете цитирани суми, едното обвинение в конфликт на интереси и едната от наложените глоби от 5 хиляди, свързана с подписаните платежни нареждания през май, юли и ноември 2019 г.

За останалите нарушения, констатирани при договори за доставка на горива с фирма на сина му в края на 2018 г., има установен конфликт на интереси, затова и втората глоба от 5000 лева, наложена на Костадин Холянов, остава в сила.

С решението си от днес Върховният административен съд потвърждава, решението на пазарджишките магистрати за установен конфликт на интереси. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Предстои кметът Костадин Холянов да бъде отстранен от длъжност и да бъде насрочена дата за провеждането на частични избори за кмет на община Ракитово.

В рамките на този мандат на местно самоуправление съдът вече отстрани двама от кметовете в областта –  Марин Рачев в Септември и Стойно Чачов в Стрелча.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!