BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Важни решения за Астра Зенека

На днешното си заседания Ваксинационният щаб взе следните 5 решения по отношение на ваксината на „Астра Зенека“ и как процедираме с българските граждани, заяви на брифинг пред медиите министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

Решенията са:

1. Ваксината на „Астра Зенека“ няма да се прилага при жени под 60 -годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

2. Всички лица, получили първа доза от ваксината на „Астра Зенека“, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

3. Лицата, които са ваксинирани с първа доза с ваксината и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на „Пфайзер“ – не по-рано от 84 дни от първата доза на „Астра Зенека“. Тогава ваксинацията ще се счита за завършена.

4. При лица, заболели от Ковид след прилагане на първа доза от ваксината, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца, след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

5. Преболедували от Ковид-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Щабът препоръча хората, които нямат странични реакции след първа ваксинация с „Астра Зенека“, да вземат втора доза от същата ваксина.

„Само тогава можем да бъдем сигурни, че техният имунизационен цикъл е завършен във всички фази“, наблегна Ангелов.

Министърът в оставка обаче напомни, че тези, които не желаят втора доза, няма да получат сертификат за ваксиниране.

Той съобщи също, че ще се отворят зелени коридори за ваксиниране в началото на май./БНТ

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!