BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България чества своята Независимост

На 22 септември 1908 година, в църквата „Свети 40 мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново, е обявена Независимостта на България.

Тя е провъзгласена с Манифест към българския народ, подписан от цар Фердинанд. С него официално се отхвърлят последните васални отношения на България с Османската империя и се утвърждава актът на Съединението. Княжество България става независима държава, начело с коронования цар Фердинанд I.Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

С провъзгласяването на независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. Обявен за официален празник с Решение на 38-мо Народно събрание от 10 септември 1998 г.Велико Търново е център на тържествата за националния празник.

Коментари

Източник: pz-info.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!