BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Асарел Медет“ осигури близо 200 000 лв. за ремонта на знакова за Априлското въстание църква

Църквата „Света Троица“ в село Поибрене отбеляза своя храмов празник с молебен за здраве. Ритуалът беше воден от архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов. Той благодари на дарителите и каза, че обновлението на църквата е дългогодишна мечта на поибренци и обединяваща кауза от доста години.
През 2022 г. на молбата на църковното настоятелство на храма откликва и „Асарел-Медет“АД, като осигурява над 195 хиляди лева за ремонта на храма.
Изпълнителният директор на „Асарел-Медет“АД инж. Николай Пелтеков присъства на празника. Той изрази уважението си към свещениците от Панагюрска духовна околия и архиерейския наместник ставрофорен свещеноиконом отец Атанас Манолов за вложените големи усилия в това начинание.
„Поздравления за всички дарители – хора и фирми, които – заедно с „Асарел-Медет“ – подкрепиха тази кауза. Нека бъдем здрави, да сме благодарни за добрите дела, да сме смирени и все така според силите си да работим за духовното израстване и благополучието на нашата община“, каза инж. Николай Пелтеков и допълни, че вярва, че съграденото ще пребъде и ще крепи християнската вяра не само днес, но и за бъдните поколения.

Снимка: Николай Радулов

Историята на църквата „Света Троица“ в Поибрене е знакова за община Панагюрище. През месец април 1876 г. пред кръста от храма, понесен като символ на свободата, са се заклевали оборищенските въстаници.
Осветената на 20 март 1850 г. църква е духовен център на българите за Поибрене и селищата наоколо вече 174 години. Към нея във всяка от деветте махали е имало параклиси, чиито руини напомнят за силата на християнството по българските земи през столетията назад.

Коментари

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!