BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Адвокат Георги Добрев отново ще е шеф на Общинската избирателна комисия

Адвокат Георги Добрев отново ще е шеф на Общинската избирателна комисия

Централната избирателна комисия назначи вчера Общинската избирателна комисия в Пазарджик, тя е в състав от 15 членове, както следва:

Длъжност в комисията Име, презиме, фамилия
ПРЕДСЕДАТЕЛ: Георги Лазаров Добрев
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Катя Тодорова Шопова
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветелина Максимова Абаджиева
СЕКРЕТАР: Васвие Байрамалиева Мехмедова
ЧЛЕНОВЕ: Сашо Асенов Гешев
Янчо Николов Дрянов
Димо Иванов Ципорков
Илиян Иванов Стойнов
Магдалена Сотирова Попова
Виолета Стефанова Ценова
Десислава Юриева Карамитрова-Проданова
Ивайла Николова Георгиева
Боряна Чавдарова Дунгарова
Венцислава Севдалинова Карталова
Стефка Георгиева Караджова

Общинската избирателна комисия встъпва в правомощията си на 7 септември 2019 г.

Всяка ОИК ще има право да наеме допълнителни експерти и технически сътрудници, които да подпомагат тяхната работа през месеците до изборите, които ще взимат заплата съответно по 780 и 560 лева. Наред с това ще бъдат назначени и допълнителни сътрудници, за да борят опашките при предаване на протоколите и книжата в изборния ден от страна на секциите. За целта на тях ще им се отпуска еднократно възнаграждение в размер на 100 лева.

Броят на сътрудниците се определя с решение на ОИК, като за всеки 100 секции ще има по един помощник. На последните местни избори през 2015 година при предаването на бюлетините и книжата в зала „Арена Армеец“ в столицата се стигна дори за „заложническа драма“.

Тогава над 5000 човека стояха почти две денонощия в залата, заради липсата на достатъчно добра организация при предаването на изборните протоколи. Заради нечовешките условия към залата непрекъснато хвърчаха линейки. 117 души бяха прегледани от медицински екипи, 12 души бяха приети в болница. Заключените писаха апели за помощ по прозорците и се оплакваха, че нямат възможност да излязат. ЦИК тогава се опита да тушира проблема, като изпрати 50 походни легла и храна.

Партии и коалициите трябва да се регистрират в ЦИК до 11 септември, а в ОИК – до 16-ти, показва пък хронограмата за местния вот на сайта на ЦИК. Крайният срок за регистрация на кандидатските листи за общинските съветници в ОИК пък изтича на 24 септември.

Само ден по-късно ОИК трябва да предостави на ЦИК пълния списък с кандидатите, които ще се борят за вота на гражданите за местен парламент. Самата кампания за вота пък започва на 27 септември. Най-късно до 12 октомври гражданите трябва да подадат заявление до общината, ако искат да гласуват по настоящ адрес, ако той се разминава с постоянния им.

Сумите за заплати на общински избирателни комисии варират в зависимост от това колко секции попадат в техния район. В по-малките общини – с до 350 секции, председателя ще взима по 1060 лева.

Заплатата скача до 1175 за председател на общинска избирателна комисия с до 1000 секции. Най-ниското възнаграждение за обикновен член е 960 лева. Сметките показват, че сумите са увеличени от 110 до 300 лева за различните позиции в комисиите, спрямо местните избори през 2015-та година, когато шефовете на ОИК са взимали между 810 до 1100 лева.

Източник: PZdnes

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!