BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

37 родители подкрепиха с отворено писмо учителката от училище „Иван Батаклиев“

Отворено писмо, подписано от 37 родители на ученици на Верка Маратилова – учител в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“ в Пазарджик бе изпратено до медиите. „С това писмо искаме да обясним, защо заставаме в защита на класния ръководител на нашите деца“, пишат родителите на учениците от 3 Б клас, след като случаят нашумя за прилагане на унизително наказание спрямо момче от паралелката. Поводът за нетрадиционното „наказание“ бе скарване между няколко деца в междучасието, след което едно от момчетата наплюло двама от опонентите си. За назидание бил изведен пред класа и всички трябвало да минат и да го заплюят. Авторите на подписката подчертават, че това е единичен случай и трябва да се разглежда с положителните страни в работата на учителката. С отвореното писмо те настояват да запазят класния ръководител и той да продължи да обучава децата им. Ето и текста на писмото:
ОТВОРЕНО ПИСМО

От родители на ученици, обучавани и възпитавани от началната учителка в ОУ „Проф.Иван Батаклиев” гр.Пазарджик – г-жа Верка Маратилова

Обръщаме се към Вас по повод нашумелия от вчера случай в медийното пространство, касаещ приложен нетрадиционен възпитателен метод от преподавател в ОУ „Проф.Иван Батаклиев” в гр.Пазарджик, провокиран от поведение на ученик от 3-ти клас. В медиите случаят беше представен извън контекста на ситуацията в класа, но той има своя предистория, която смятаме, че е важно хората да научат, за да разберат защо ние родителите, заставаме твърдо зад класната ръководителка на нашите деца.

Заявяваме, че не подкрепяме наложеното наказание от г-жа Маратилова, но го разбираме. Наясно сме, че случилото се излиза извън рамките на общоприетите норми, които един учител трябва да спазва. Ние обаче имаме преки и непосредствени наблюдения върху учебния процес на нашите деца и Ви уверяваме, че това е единичен случай, предизвикан от стеклите се обстоятелства. Поведението в конкретния ден на едно буйно дете е успяло да предизвика тази реакция от един отличен професионалист, избран за учител на годината през 2017г. в гр.Пазарджик, спокоен, усмихнат, позитивен, обичан и уважаван и от ученици, и от родители човек, каквато е за нас Верка Маратилова.

С настоящето писмо целим да обясним на хората и институциите, че този инцидентен случай трябва да се разглежда заедно с всички положителни аспекти в работата й, на които ние сме ставали свидетели. Иновативният подход в методите й виждаме във внедряването на добри практики в училището и разработването на различни проекти, в които участваме заедно с децата си. Ние й вярваме като учител и желаем тя да продължи да ги обучава, защото осъзнаваме, че доброто начално образование е основополагащо за тях.

В интервю за медиите бабата на въпросното момче заяви, че г-жа Маратилова не се е извинила за случилото се, което е лъжа. Верка Маратилова насрочи извънредна родителска среща, веднага след случая, на която присъстваха всички родители на 25-те деца, включително и бабата на въпросното дете. Там пред всички г-жа Маратилова се извини многократно за допуснатата грешка на нас родителите и на присъстващата баба на момчето, защото родителите му не бяха дошли, въпреки че родителската среща беше свикана специално и единствено за случая. Г-жа Маратилова се извини и на нашите деца и всички ние приехме извинението и продължихме напред.

Това е, което искаме да заявим. Ние като родители смятаме, че децата ни не са травмирани от случилото се, говорили сме с тях и те са наясно, че плюенето по друг човек под какъвто и да било претекст е недопустимо и противоречи на моралните и етични норми на поведение. По инициатива на директора на училището психологът и педагогическия съветник започнаха провеждането на тренинги в паралелката под надслов „Изкуството да общуваме” с цел създаване на положителни модели на поведение и общуване. В тренингите са включени както децата, така и тяхната учителка.

Смятаме, че ситуацията е овладяна, а наложеното административно наказание „предупреждение за уволнение” – адекватно, още повече, че Районна и Окръжна прокуратура Пазарджик, които са били сезирани по казуса са отказали да образуват досъдебно производство.

Важното от тук нататък е такива случаи да не се повтарят и да продължим нормално учебния процес, което е в интерес на нашите деца, които обичат и уважават своя класен ръководител.

Към писмото прилагаме списък на родителите, подписали отвореното писмо“.

Към Отвореното писмо до медиите, родителите са приложили и 37 подписа.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!